Πολιτική κοινωνιολογία

Εκδότης:
Τυπωθήτω
Έτος:
2008
ISBN:
9789604023431
Σελίδες:
730
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Πολιτική κοινωνιολογία
Τιμή εκδότη:€49,77
Η τιμή μας: €44,79
στο καλάθι
Πολιτική κοινωνιολογία
Η πολιτική κοινωνιολογία συνεχώς εμπλουτίζει τον προβληματισμό της και ανοίγει τους ορίζοντές της σε νέα πεδία. Η συσχέτιση της πολιτικής κοινωνιολογίας με τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών επιστημών είναι αυτονόητη εφόσον οι ανθρωπολογικές-εθνολογικές, κοινωνιογλωσσολογικές, ιστορικές, οικονομικές ή και ψυχολογικές αναφορές προκύπτουν αναπόφευκτα για τη διερεύνηση του πολιτικού φαινομένου. Ο κοινωνιολογικός προσανατολισμός στην πολιτική σκέψη θεωρεί την πολιτική ως ένα σύνολο "κοινωνικών δραστηριοτήτων" και "κοινωνικών σχέσεων" από όπου προκύπτει και η εξέταση της κοινωνικής παραγωγής του πολιτικού. Η πολιτική κοινωνιολογία γίνεται αντιληπτή ως μια "κοινωνική επιστήμη" η οποία οφείλει πολλά -όσον αφορά τα αντικείμενα που εξετάζει αλλά και τις μεθόδους που υιοθετεί- στον κοινωνιολογικό προσανατολισμό της. Η μελέτη της πολιτικής διάστασης των κοινωνικών γεγονότων ή και η διερεύνηση των πολιτικών φαινομένων κατανοώντας τα ως ιδιαίτερη συνιστώσα της κοινωνικής ζωής αποτελεί κεντρική κατεύθυνση του παρόντος εγχειριδίου.

Βασική διάσταση του καθορισμού της θέσης που αναπτύσσουν οι συγγραφείς είναι η "πολλαπλότητα των εξηγήσεων" άρα και η ποικιλομορφία των προβληματισμών και των μεθόδων που επιλέγονται για την ερμηνεία των δραστηριοτήτων και των σχέσεων που αφορούν το πολιτικό. Οι θεωρίες της κοινωνικής δραστηριότητας και των κοινωνικών σχέσεων είναι πολλαπλές, συχνά αποκλίνουσες, ορισμένες φορές αντιφατικές - χάρη όμως σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις προοδεύει η έρευνα και προκύπτουν νέα ζητήματα. Η πολιτική κοινωνιολογία, αποδεχόμενη εξάλλου μια μεθοδική σχετικότητα στη διαδικασία διερεύνησης, προβληματίζεται για την "οικοδόμηση του πολιτικού" σε κάθε κοινωνία και υποστηρίζει ότι οι αντιλήψεις για την εξουσία, οι σκοπιμότητες της πολιτικής δράσης, οι διαχωρισμοί και οι ιεραρχίες ανάμεσα σε πολιτικούς ρόλους και θεσμούς, διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και από κοινωνική ομάδα σε κοινωνική ομάδα. Οι συγγραφείς, έτσι, εισηγούνται επιπλέον την αναγκαιότητα της επιλογής της εμπειρικής έρευνας η οποία αναδεικνύει την καταλληλότητα, το ενδιαφέρον και τα όρια μιας θεωρίας - άλλωστε τα θεωρητικά ζητήματα διαπλέκονται στην πράξη με την εμπειρική μελέτη επιλεγμένων στοιχείων που συγκεντρώνονται προς επαλήθευση της εγκυρότητας των υποθέσεων. Τα τελευταία χρόνια οι εργασίες πολιτικής κοινωνιολογίας έχουν πολλαπλασιαστεί, και οι προσεγγίσεις έχουν διαφοροποιηθεί και εμπλουτιστεί. Αυτή την ανανέωση επιχειρεί να αναδείξει το παρόν βιβλίο.

Οι συγγραφείς, κάνοντας αναφορά σε μια πλούσια διεθνή βιβλιογραφία, προσεγγίζουν την πολιτική με ένα ρεαλιστικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στην ανάλυση των πολιτικών θεσμών, στην κοινωνιολογία των συλλογικών κινητοποιήσεων και των πολιτικών οργανισμών, στη μελέτη των πρακτικών συμμετοχής, στην επιλογή των κυβερνώντων καθώς και στην εξέταση των δυναμικών της δημόσιας δράσης.
Τίτλος βιβλίου:Πολιτική κοινωνιολογία
Τίτλος πρωτότυπου:Sociologie politique
Εκδότης:Τυπωθήτω
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Lagroye, Jacques (Συγγραφέας)
François, Bastien (Συγγραφέας)
Sawicki, Frédéric (Συγγραφέας)
Μαγκανιώτης, Ευάγγελος (Μεταφραστής)
Ψύλλα Μαριάννα (Επιμελητής)
Ψύλλα Μαριάννα (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789604023431
Σειρά εκδότη:Πολιτική - Επικοινωνία
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2008
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες