Ο ημερήσιος Τύπος
Ο ημερήσιος Τύπος ξεκινά ουσιαστικά την πορεία του στον 18ο αιώνα. Τον 19ο ακολουθεί τις εξελίξεις της πρώτης και της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης και γίνεται η ατμομηχανή του έντυπου συστήματος επικοινωνίας. Στον 20ό αιώνα, ο ημερήσιος Τύπος ξεπερνά τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας μέσα στα οποία γεννήθηκε και αναδεικνύεται στις δυτικές κοινωνίες ως εθνικός Τύπος.
Όλο αυτό το διάστημα, η ημερήσιος Τύπος υπήρξε το βήμα από το οποίο διεξήχθη ο δημόσιος διάλογος στις μεγάλες δυτικές χώρες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάδειξη της κοινής γνώμης, στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και στην ολοκλήρωση της δημοκρατικής επανάστασης.
Στην Ελλάδα οι ημερήσιες εφημερίδες ξεκινούν στην Αθήνα στη δεκαετία του 1870. Ο ημερήσιος αθηναϊκός Τύπος επεκτάθηκε σταδιακά μέχρι το 1930 σε όλη τη χώρα αναδεικνυόμενος σε εθνικό Τύπο, συμβάλλοντας έτσι στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Η δεκαετία του 1980 τον οδήγησε στην κυκλοφοριακή του κορύφωση και στη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης του. Στην αρχή του 21ου αιώνα αναζητεί τον ρόλο του στο νέο επικοινωνιακό πεδίο.
Roth, Karl Heinz
Ο Καρλ Χάιντς Ροτ γεννήθηκε το 1942 στο Wertheim am Main της Γερμανίας. Σπούδασε ιατρική και ιστορία στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας, Βόννης, Ντύσελντορφ, Αμβούργου και Βρέμης. Το 1984 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και το 1992 διδάκτορας της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Από το 1965 είναι δραστήριο μέλος του κινήματος της Νέας Αριστεράς. Με το πέρας των ιατρικών σπουδών του, από το 1980 μέχρι και το φθινόπωρο του 1997 εντάσσεται ως γιατρός σε μια ομάδα γιατρών με έδρα το Sant Pauli του Αμβούργου, που προσφέρουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε φτωχούς και ανασφάλιστους. Το 1986 συγκροτεί μαζί με άλλους το ‘Ίδρυμα για τη μελέτη της Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα, με έδρα το Αμβούργο, το οποίο εκδίδει το περιοδικό "1999". Αυτό το περιοδικό το 1998 μετονομάστηκε σε "Κοινωνική Ιστορία" και από το 2010 κυκλοφορεί σε τρίγλωσση ηλεκτρονική (on line) έκδοση, στην οποία ο Κ. Χ. Ροτ έχει την επιστημονική ευθύνη του γνωστικού αντικειμένου "Οικονομική Ιστορία - Οικονομική Θεωρία". Το ίδρυμα "Κοινωνική Ιστορία του 20ού αιώνα" από το 1998 έχει μεταφέρει την έδρα του στη Βρέμη, όπου κατοικεί και ο Κ. Χ. Ροτ. Ο Κ. Χ. Ροτ έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία (μεταξύ των οποίων και το Die "andere"Arbeiterbewegung (Το "άλλο" εργατικό κίνημα, 1974), μελέτες και άρθρα για θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, για θέματα ιστορίας της ιατρικής και της επιστήμης του 20ού αιώνα, καθώς επίσης και για Μεθοδολογικά προβλήματα της επιστημονικής ιστοριογραφίας και της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας της Εργασίας. Το 1994 προστέθηκε η "Παγκόσμια Ιστορία" ως νέο ερευνητικό πεδίο με κέντρο βάρους τις παγκόσμιες σχέσεις εργασίας, την ιστορία των υπερεθνικών επιχειρήσεων και τους οικονομικούς κύκλους του παγκόσμιου συστήματος. Στο πλαίσιο αυτού του πεδίου δημοσιεύτηκαν πολλές μελέτες και βιβλία, σημαντικότερα των οποίων είναι: "Die Wiederkehr der Proletaritat" ("Η επιστροφή της Προλεταριοποίησης"), 1994. "Der Zustand der Welt" ("Η κατάσταση του κόσμου" ), 2005. "Die globale Krise I" ("Η παγκόσμια κρίση"), 2009, κ.ά.