Γρηγόριος Κωνσταντάς, Άνθιμος Γαζής : Οι πρωτοπόροι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Εκδότης:
Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος:
2023
ISBN:
9789600241778
Σελίδες:
246
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γρηγόριος Κωνσταντάς, Άνθιμος Γαζής : Οι πρωτοπόροι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Τιμή εκδότη:€12,72
Η τιμή μας: €11,45
Γρηγόριος Κωνσταντάς, Άνθιμος Γαζής : Οι πρωτοπόροι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Μόνο η παιδεία είναι αθάνατο και θείο απ’ όσα έχουμε […]
Δεν συμβάλλει τίποτε άλλο περισσότερο στην ανθρώπινη αρετή και ευδαιμονία από την προσεκτική ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών. Κάθε άλλο αγαθό δεν είναι άξιο λόγου, αν συγκριθεί με την παιδεία […].
Μπορεί να είναι καλός ο πλούτος, αλλά εξουσιάζεται απ’ την τύχη. Όσοι τον είχαν, συχνά τον έχασαν, γιατί τους τον πήρε η τύχη και τον έδωσε σε ανθρώπους που δεν το περίμεναν. Κι ακόμα, ο πολύς πλούτος γίνεται στόχος σε αυτούς που τον βάζουνε στο μάτι: κλέφτες και συκοφάντες και, κάτι χειρότερο, τον πλούτο τον έχουν οι μεγάλοι απατεώνες.
Η δόξα είναι σεβαστή, αλλά αβέβαιη. Πολλοί λιμπίζονται την ομορφιά, αλλά κρατάει λίγο. Η υγεία είναι πολύτιμη, αλλά χάνεται εύκολα και γρήγορα. Ζηλευτή είναι η δύναμη, αλλά τα γεράματα και οι αρρώστιες την αφανίζουν. Και γενικά, αν κάποιος περηφανεύεται για την σωματική του ευρωστία, ας μάθει ότι έχει λάθος. Γιατί πόση είναι η δύναμη του ανθρώπου συγκριτικά με την δύναμη των άλλων ζώων (των ταύρων π.χ., των λεόντων ή των ελεφάντων);
Μόνο η παιδεία είναι αθάνατο και θείο απ’ όσα έχουμε. Και τα πιο σημαντικά στην ανθρώπινη φύση είναι δύο : ο νους και ο λόγος. Ο νους κυβερνάει τον λόγο, μα και ο λόγος υπηρετεί τον νου. Τον νου δεν τον ληστεύει η τύχη, δεν το φθείρει η συκοφαντία, δεν τον αφανίζει η αρρώστια, δεν τον κακοποιούν τα γερατειά. Γιατί μονάχα όταν ο νους παλιώνει, ανανεώνεται και ο χρόνος, που αφαιρεί τα πάντα, στον νου προσθέτει τη βαθιά γνώση (την σοφία) […].
Πλούταρχος, Περί παίδων αγωγής
Τίτλος βιβλίου:Γρηγόριος Κωνσταντάς, Άνθιμος Γαζής : Οι πρωτοπόροι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Εκδότης:Εκδόσεις Παπαζήση
Συντελεστές βιβλίου:Σούρλας, Γεώργιος Ι. (Συγγραφέας)
ISBN:9789600241778
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2023
Σημείωση:Πρόλογος: Αθ. Ε. Καραθανάσης, Ομότ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες