Διαδρομές στους γλωσσικούς ρυθμούς

Μελετήματα για την κινηματική γλώσσα και την εκπαίδευση των ανηκόων
Εκδότης:
Ατραπός - Περιβολάκι
Έτος:
2003
ISBN:
9789608325470
Σελίδες:
396
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Διαδρομές στους γλωσσικούς ρυθμούς
Εκτός κυκλοφορίας
Διαδρομές στους γλωσσικούς ρυθμούς
Το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού συναρμόζεται από τέσσερα αυτοτελή μέρη. Σο πρώτο μέρος, την εισαγωγή, αναπτύσσονται διεξοδικά μερικοί προβληματισμοί γύρω από την διεπιστημονική μελέτη της κινηματικής γλώσσας εν γένει, καθώς επίσης και ορισμένες κρίσιμες προσωπικές διαπιστώσεις από την συνεχή ενασχόληση του συγγραφέα στην εκπαίδευση των ανηκόων εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Στην εισαγωγή επιχειρείται επιπλέον με μία εκτενή ετυμολογική και σημασιολογική ανάλυση να τεκμηριωθεί η επιλογή τριών αποφασιστικών όρων: κινηματική γλώσσα, ανηκοΐα και ρυθμός. Αυτοί οι όροι προτείνονται ως δόκιμοι επιστημονικοί όροι και οπωσδήποτε καταλληλότεροι των όρων νοηματική γλώσσα, κωφότητα και δομή, αντίστοιχα, τους οποίους αντικαθιστούν σε όλα τα μελετήματα του βιβλίου αυτού.
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο "Κινηματική γλώσσα" περιλαμβάνονται μελετήματα γύρω από την κινηματική γλώσσα ως αυτοτελές είδος εκδηλώσεως του ανθρωπίνου γλωσσικού φαινομένου. Αντίθετα από την συνήθη -περιοριστική πολλές φορές- πρακτική, σύμφωνα με την οποία η κινηματική γλώσσα εξετάζεται, μελετάται, ερευνάται και ερμηνεύεται επιστημονικά και σε άρρηκτη συνάφεια προς την κοινότητα ανηκόων, στα μελετήματα του δεύτερου μέρους του βιβλίου αυτού η κινηματική γλώσσα παρουσιάζεται πλήρως αποδεσμευμένη από το κοινωνικό της περικείμενο και εκλαμβάνει έναν χαρακτήρα αυστηρά θεωρητικού γλωσσολογικού αντικειμένου μελέτης.
Στο τρίτο μέρος με τίτλο "Εκπαίδευση των ανηκόων" περιλαμβάνονται μελετήματα γώρω από την εκπαίδευση των ανηκόων κυρίως μέσα από την προοπτική της φιλοσοφικής παιδαγωγικής. Η εκπαίδευση των ανηκόων ως ιδιαίτερο πεδίο εφαρμογής της παιδαγωγικής του ανθρώπου παρουσιάζεται όχι ως αυτοτελής ειδική αγωγή ανηκόων, αλλά ως σύγκλιση ψυχολογικών, ανθρωπολογικών και κοινωνιολογικών συμπερασμάτων και εφαρμογών που διηθούνται και μεταπλάθονται μέσα από την γλωσσολογική προοπτική της κινηματικής γλώσσας.
Στο τέταρτο μέρος με τίτλο "Γνωσιολογική σύνθεση" περιλαμβάνεται ένα μόνο μελέτημα, στο οποίο αναπτύσσεται μία αυτοσυνεπής νοησιοκρατική άποψη για την φύση και την εξέλιξη της γνώσεως σε όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές της βαθμίδες. Κεντρικός άξονας στο επίπεδο της γνωσιακής αναπτύξεως του ανθρώπου είναι η γλώσσα, η οποία και διαφωτίζει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και όλες τις ανάλογες εκφάνσεις της γνώσεως στις εκάστοτε εξελικτικές της βαθμίδες. Τα επιμέρους συμπεράσματα, στα οποία οδηγούν οι θεωρητικοί συλλογισμοί στα μελετήματα του δευτέρου και του τρίτου μέρους του βιβλίου αυτού, αποκρυσταλλώνονται σε θεμελιώδη συστατικά στοιχεία της πραγματείας που αναπτύσσεται στο τέταρτο μέρος και αποσκοπεί στην παρουσίαση και κατανόηση της ενότητας των γλωσσικών μορφών στην φύση και στην διαχρονική της πορεία.
Τίτλος βιβλίου:Διαδρομές στους γλωσσικούς ρυθμούς
Υπότιτλος βιβλίου:Μελετήματα για την κινηματική γλώσσα και την εκπαίδευση των ανηκόων
Εκδότης:Ατραπός - Περιβολάκι
Συντελεστές βιβλίου:Παπασπύρου, Χρυσόστομος (Συγγραφέας)
ISBN:9789608325470
Στοιχεία έκδοσης: 2003
Κατηγορίες:Υγεία - Διατροφή > Ιατρική
Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες