Όραμα Hellas: 1821-2040
Η εθνεγερσία του 1821 και η δημιουργία του πρώτου ενιαίου ελληνικού κράτους το1830, ουσιαστικά εκ του μηδενός, συνιστούν εξαιρετικό θαύμα «Επικούρειας Παρέκκλισης» με παγκόσμια εμβέλεια.
Δύο αιώνες μετά την ένδοξη Επανάσταση, δυστυχώς το 2021 μοιάζει με το 1821! Η ιστορία, σε πείσμα των ιστορικών, επαναλαμβάνεται κυκλικά ένεκα της αναλλοίωτης ανθρώπινης φύσης, κατά τον Θουκυδίδη. Η Ελλάδα συνθλίβεται γεωπολιτικά εξ ανατολών από την αναθεωρητική επεκτατική μουσουλμανική Τουρκία και οικονομικά από την πολιτική εξάρτηση και πατρωνία της Δύσης.
Καλούμαστε, εν όψει της 100ής επετείου του 1940, που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»σκοπεύει να εορτάσει το 2040, να επαναλάβουμε ένα υπερήφανο ΟΧΙ τόσο προς τον επικίνδυνο τουρκικό κατευνασμό όσο και προς την ασφυκτική ευρω-γερμανική αποικιοκρατία. Με το ίδιο ενωτικό, αντιστασιακό και ηρωικό πνεύμα του Έπους του 1940!
Αν τα παραπάνω είναι ανέφικτα για τη μεταπρατική πολιτική ηγεσία μας, προτείνω εναλλακτικά τη ρεαλιστική ουτοπία «ελβετοποίησης» της Ελλάδας.
Αυτό ήταν, άλλωστε, το όραμα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του Δελφικού ποιητή Άγγελου Σικελιανού, αλλά και του τελευταίου μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Από διαφορετική σκοπιά για τον καθένα. Αξίζει να το τολμήσουμε για τη μελλοντική βελτίωση της μοίρας μας.

Breton, André, 1896-1966
Ο Αντρέ Μπρετόν γεννήθηκε το 1896 στο Τενσερμπέ (Ορν) και πέθανε το 1966 στο Παρίσι. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή. Το 1919 ίδρυσε με τον Σουπό και τον Αραγκόν το περιοδικό "Litterature". Η ομάδα τού περιοδικού ξεκίνησε την ντανταϊστική δραστηριότητα. Το 1922 ήρθε σε ρήξη με το κίνημα και το 1924 δημοσίευσε το "Μανιφέστο του υπερρεαλισμού". Ποιητής και δοκιμιογράφος, υπήρξε ο κυριότερος θεωρητικός του σουρεαλισμού και το έργο του επηρέασε στην επανεξέταση των θεμάτων της σύγχρονης τέχνης, λογοτεχνίας και αισθητικής.