Το Είναι και το Μηδέν

Δοκίμιο φαινομενολογικής οντολογίας
Εκδότης:
Παπαζήσης
Έτος:
2007
ISBN:
9789600220407
Σελίδες:
975
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το Είναι και το Μηδέν
Τιμή εκδότη:€60,42
Η τιμή μας: €54,38
στο καλάθι
Το Είναι και το Μηδέν
"Ανάμεσα στον κόσμο και στη συνείδηση δεν υπάρχει τίποτα, αλλά αυτό το τίποτα, είναι αδιαπέραστο, είναι ο πιο ριζικός χωρισμός. Δεν είμαι αυτός ο κόσμος, όπως δεν είμαι και το παρελθόν μου, ή το μέλλον μου. Χρειάζεται να είμαι όλα αυτά χωρίς ποτέ να τα κατέχω οριστικά, διότι ως συνείδηση είμαι αυτή η άρνηση που εμφανίζει τον κόσμο σαν κόσμο και εμένα σαν καθορισμένη κατάσταση μέσα στον κόσμο."
(Ζαν Ιπολίτ)

"Ενίοτε στο "Είναι και το Μηδέν" εκφράζεται ο μάταιος χαρακτήρας της ύπαρξης, όπως με τη φράση "ο άνθρωπος είναι ένα άχρηστο πάθος". Αν μπορεί πάντως να είναι πηγή αυτονομίας για την ύπαρξη, αυτή η ριζική απροσδιοριστία υπάρχει κίνδυνος να βιωθεί σαν ιλιγγιώδης και αγωνιώδης. Αυτή είναι η τραγικότητα του υπαρξισμού: ο άνθρωπος είναι ένα μηδέν, όπως είχαν πει με τον τρόπο τους ο Πασκάλ, ο Κάντ και ο Φίχτε, αλλά ένα μηδέν που ποθεί την πληρότητα, έστω εκείνη των συμπαγών πραγμάτων που δικαιώνονται με τη χρήση τους."
(Ζαν-Μισέλ Μπενιέ)

"Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ περιγράφει τον Σαρτρ στο Μονπαρνάς: "ο Αρόν έδειξε το ποτήρι του και είπε: Βλέπεις φιλαράκο, αν είσαι φαινομενολόγος μπορείς να μιλήσεις γι' αυτό το κοκταίηλ, και έτσι να φιλοσοφήσεις". Ο Σαρτρ χλώμιασε από συγκίνηση, αυτό ακριβώς ευχόταν να μιλήσει για τα πράγματα όπως τα άγγιζε και έτσι να πλάσει τη φιλοσοφία του."
(Κριστιάν Ντεσάν)
Τίτλος βιβλίου:Το Είναι και το Μηδέν
Υπότιτλος βιβλίου:Δοκίμιο φαινομενολογικής οντολογίας
Τίτλος πρωτότυπου:L'Être et le néant: Essai d'ontologie phénoménologique
Εκδότης:Παπαζήσης
Συντελεστές βιβλίου:Sartre, Jean - Paul, 1905-1980 (Συγγραφέας)
Παπαγιώργης, Κωστής (Μεταφραστής)
ISBN 10:
ISBN 13:
9600220409
9789600220407
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση:Νοέμβριος 2007
Τόμος:
Σημείωση:Ο πρώτος τόμος του έργου είχε εκδοθεί το 1978 από τη σειρά "Φιλοσοφία-Πηγές" των εκδόσεων "Παπαζήση". Το έργο εκδίδεται για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένη μορφή.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες