Η έννοια του αυτεξούσιου στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό

Εκδότης:
Αρμός
Έτος:
2020
ISBN:
9789606152986
Σελίδες:
378
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η έννοια του αυτεξούσιου στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό
Τιμή εκδότη:€16,50
Η τιμή μας: €14,85
στο καλάθι
Η έννοια του αυτεξούσιου στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό
"Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι;". Αυτός είναι ένας διαχρονικός προβληματισμός για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού. Στο ερώτημα αυτό προσφέρει ο Χριστιανισμός τις δικές του απαντήσεις, στηριζόμενος τόσο στη Βίβλο, όσο και στη φιλοσοφία.

Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει με τρόπο συστηματικό τις θέσεις του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού (676-749) για την έννοια του αυτεξουσίου. Ειδικότερα επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που σχετίζονται με την αυτεξουσιότητα του Θεού, του Χριστού, των αγγέλων και των δαιμόνων, της κτίσης και των ζώων και κυρίως του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται οι απαντήσεις του Ιωάννη Δαμασκηνού στα ερωτήματα: "ποια είναι τα όρια και η σωστή χρήση του αυτεξουσίου, και ποιες οι συνέπειες;", "τι σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού;", "τι είναι η αμαρτία και τι η κόλαση;", "είναι ο Θεός τιμωρός;", "έχει εξουσία ο διάβολος πάνω στον άνθρωπο και την κτίση;", "ποια η διαφορά μεταξύ πρόγνωσης και προορισμού;", "που οφείλονται το κακό, η φθορά και ο θάνατος, και ποια η δυνατότητα υπέρβασής τους;".

Ο λόγος που επιλέχτηκε από τον συγγραφέα ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι γιατί αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιστορικούς και συστηματικούς θεολόγους του δόγματος της Χριστιανικής Εκκλησίας, ο οποίος ουσιαστικά συνοψίζει με τρόπο δυναμικό την προγενέστερή του παράδοση και ως εκ τούτου δίνει με σαφή τρόπο μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης και διαμόρφωσης της χριστιανικής θεολογίας.
Τίτλος βιβλίου:Η έννοια του αυτεξούσιου στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό
Εκδότης:Αρμός
Συντελεστές βιβλίου:Κουτρής, Χαρίδημος Α. (Συγγραφέας)
ISBN 10:
ISBN 13:
9606152987
9789606152986
Πρώτη έκδοση:Ιούλιος 2020
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες