Ανατολικές επιρροές στην ελληνική σκέψη και τον δυτικό πολιτισμό
Από πού έλκει την καταγωγή της η ελληνική φιλοσοφία και επιστήμη; Σε ποιον βαθμό έχουν επηρεαστεί οι ιδέες και τα πολιτισμικά επιτεύγματα της Δύσης από τις θρησκείες, τον στοχασμό και γενικότερα την κουλτούρα της Ανατολής; Το φαινόμενο του ευρωκεντρισμού οδήγησε όντως σε υποβάθμιση της συμβολής της Αιγύπτου στον εκπολιτισμό της Ελλάδας όπως διατείνονται οι αφροκεντριστές; Ποιος ο ρόλος των Αράβων και των διαφόρων "μυστικών" εταιρειών στη διάσωση και διάδοση της γνώσης;
Πέρα από την ενδελεχή διερεύνηση ζητημάτων σχετιζόμενων με συναφή ερωτήματα, στο ανά χείρας βιβλίο επιχειρείται ο εντοπισμός των ιδεών που προέκυψαν από τις επαφές μεταξύ ανατολικών και δυτικών λαών και η αναγωγή τους στις αφετηρίες τους. Παράλληλα, αναλύεται διεξοδικά η σκέψη γνωστών ειδικών στα πεδία της συγκριτικής φιλοσοφίας, της μελέτης των διαπολιτισμικών ανταλλαγών, της θρησκειολογίας, της ιστορίας της επιστήμης και των ανατολικών σπουδών, για να διαπιστωθεί κατά πόσον τα επιχειρήματά τους ευσταθούν ή οδηγούν σε ανεδαφικά συμπεράσματα.

Μακρυδημήτρης, Αντώνης
Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής της διοικητικής επιστήμης στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία εξωτερικού του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1955, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Αυγή-Άννα Μάγγελ και έχει δυο παιδιά. Έχει γράψει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημόσιας πολιτικής, ιστορίας και κοινωνικής θεωρίας. Στο χώρο της λογοτεχνίας, έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές "Η νύχτα των αγαλμάτων" (Αχαϊκές εκδόσεις, 1991), "Δύσκολη υποχώρηση" (Γαβριηλίδης, 1999), "Μαρτυρία" (Πατάκης, 2005). Το 1994 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Πρόσπερος", σε δική του μετάφραση, τα "300 ερωτικά ποιήματα" της Ιζούμι Σικίμπου. Άλλες μεταφράσεις του, που έχουν δημοσιευτεί, περιλαμβάνουν δύο θεατρικά έργα ("Βουνίσια γλώσσα", "Το πάρτυ") και ποιήματα του Χάρολντ Πίντερ, "Το ονειρόδραμα" του Στρίντμπεργκ, καθώς και ποιήματα των Φίλιπ Λάρκιν, Αντόνιο Ματσάδο, Ομάρ Πάουντ, Ουώλτ Ουίτμαν, Στήβεν Σπέντερ, Πήτερ Λήβι, Τσέσλαφ Μίλος και Ντέρεκ Μάον.