Μήδεια
Ο τρόπος που το ποιητικό μεγαλείο του Ευριπίδη μάς επέβαλε τη γνωστή άποψη για τη Μήδεια, δεν παύει ν’ αποτελεί έναν μονάχα τρόπο θεώρησης του αρχαιοελληνικού μύθου. Προγενέστερες πηγές, ετερόκλητοι μύθοι και σύγχρονα μελετήματα, μαζί με τις γνώσεις μας γύρω από τη γενεαλογία των λέξεων και την ισχύ των ετυμολογιών, αποκαλύπτουν πλούτο απόψεων γύρω από την Αργοναυτική Εκστρατεία, τη Μήδεια και τη μαγεία, κυρίως όμως από την προϊστορική Ιατρική, η οποία παραμένει ακόμη γενικώς άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Το βιβλίο αποπειράται να προχωρήσει αυτή τη συζήτηση μέσα από μια ευρύτατη βιβλιογραφία, προκειμένου να προβληματίσει για τα πράγματα πίσω από τους μύθους, τις λέξεις και αυτά που ως τώρα θεωρούσαμε προφανείς αλήθειες.
Φερεντίνος, Σπύρος
Ο Σπύρος Φερεντίνος είναι σχολικός σύμβουλος μαθηματικών Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Περιφέρειας Αθηνών. Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο "Στατιστική και Μεθοδολογία εμπειρικής έρευνας στην Ψυχολογία", θέμα διατριβής "Ψυχολογικές λειτουργίες των μαθηματικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση". Διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: 1) Διδασκαλία του μαθήματος "Στατιστική επεξεργασία δεδομένων ψυχολογικής έρευνας" στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80. 2) Διδασκαλία του μαθήματος "Στατιστική ανάλυση ψυχολογικών δεδομένων" στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία" του Παντείου Πανεπιστημίου. 3) Διδασκαλία της θεματικής ενότητας "Στατιστική στις Κοινωνικές Επιστήμες, με χρήση Η/Υ" στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας άρθρων σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και βιβλίων που αναφέρονται κυρίως στα πεδία της Εκπαίδευσης και της Ψυχολογίας. Υπεύθυνος για τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Εκπαιδευτής σε Σχολές Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών.