Καθεστώτα ιστορικότητας

Παροντισμός και εμπειρίες του χρόνου
Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Έτος:
2012
ISBN:
9789602215548
Σελίδες:
272
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Καθεστώτα ιστορικότητας
Τιμή εκδότη:€21,20
Η τιμή μας: €19,08
στο καλάθι
Καθεστώτα ιστορικότητας
Αυτό το βιβλίο προτείνει ένα στοχασμό για τη σύγχρονη εποχή, τη δική μας, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζω καθεστώς ιστορικότητας. Πρόκειται για μια εξέταση των εμπειριών του χρόνου σε στιγμές κρίσης: όταν ο προφανής χαρακτήρας των σχέσεων με το χρόνο θολώνει και εμφιλοχωρεί η έλλειψη προσανατολισμού.



Οι εμπειρίες του χρόνου ποικίλλουν εξαιρετικά, αφού κάθε κοινωνία διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για να συγκρίνει τους τρόπους με τους οποίους αρθρώνονται αυτές οι χρονικότητες, ο Φρανσουά Αρτόγκ, επιφανής ιστορικός, ευαίσθητος στις μεταλλαγές του χρόνου, προτείνει ένα εργαλείο που ονομάζει «καθεστώς ιστορικότητας».

Ο Οδυσσέας στο νησί των Φαιάκων ή οι Μαορί του Ειρηνικού έχουν άλλους τύπους αναμνήσεων απ’ ό,τι τα πρόσωπα της Βίβλου ή ο Αυγουστίνος στις Εξομολογήσεις του. Στο παλαιό καθεστώς ιστορικότητας, το παρελθόν φωτίζει το μέλλον. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ο χρόνος γίνεται επιτάχυνση και τα μαθήματα έρχονται από το μέλλον. Ο Σατωμπριάν δεν παύει γράφοντας να περνάει από το παλαιό στο νεωτερικό καθεστώς ιστορικότητας. Στις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα η μνήμη, μαζί με τις συναφείς έννοιες της μνημόνευσης, της κληρονομιάς, του έθνους, της ταυτότητας, ήρθε στο προσκήνιο, το ίδιο και το παρόν, ενώ παράλληλα ο χρόνος γινόταν όλο και περισσότερο εμπόρευμα και αντικείμενο κατανάλωσης. Έτσι ο συγγραφέας διαπιστώνει την επικράτηση ενός παρόντος ατέρμονου και πανταχού παρόντος –το οποίο ονομάζει «παροντισμό»– επιφορτισμένου μ’ ένα χρέος απέναντι τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.
Τίτλος βιβλίου:Καθεστώτα ιστορικότητας
Υπότιτλος βιβλίου:Παροντισμός και εμπειρίες του χρόνου
Εκδότης:Αλεξάνδρεια
Συντελεστές βιβλίου:Hartog, Francois (Συγγραφέας)
Κουσουρής, Δημήτρης (Μεταφραστής)
ISBN:9789602215548
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2012
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες