Η εφεύρεση της μνήμης

Μια νέα άποψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου
Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
1992
ISBN:
9789600306491
Σελίδες:
234
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η εφεύρεση της μνήμης
Τιμή εκδότη:€15,90
Η τιμή μας: €14,31
στο καλάθι
Η εφεύρεση της μνήμης
Ένας μύθος: Η ικανότητα να θυμόμαστε πρόσωπα, πράγματα, τόπους, γεγονότα βασίζεται στις εικόνες που έχουμε καταγράψει, εντυπώσει, χαράξει και αποθηκεύσει σε κουτάκια μέσα στο μυαλό μας. Γιατί όμως έχουμε "κενά" στη μνήμη μας; Γιατί ξαναθυμόμαστε κάτι ξεχασμένο; Γιατί ένα πράγμα μάς θυμίζει κάτι άλλο; Οι πρωτοπόροι της Νευρολογίας και της Ψυχολογίας (Σαρκό, Μπροκά, Φρόυντ κ.ά.) και οι διάδοχοί τους προσπάθησαν και προσπαθούν να απαντήσουν. Τελικά υπάρχει κέντρο της μνήμης στο κεφάλι μας;

Ο Φρόυντ προσέκρουσε στο εξής παράδοξο: αν οι αναμνήσεις είναι όντως αποθηκευμένες σε ένα τέτοιο κέντρο, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να τις ανασύρουμε με την αρχική τους μορφή τη στιγμή που το θέλουμε; Μία απάντηση είναι το ασυνείδητο. Ίσως να υπάρχουν κι άλλες, όπως η θεωρία του Έντελμαν που αρνείται την «εφεύρεση» του κέντρου της μνήμης. Δεν είμαστε ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Το παρελθόν μας δεν υπάρχει με τη μορφή αρχειοθετημένων εικόνων: το αναπλάθουμε κάθε φορά που το φέρνουμε στην επιφάνεια. Σαν ταχυδακτυλουργοί, κάθε φορά βγάζουμε άλλο πράγμα από το καπέλο - πάντοτε διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά βάλει.

Μια σύγχρονη αυθεντία στις νευροεπιστήμες, ο Ι. Ρόζενφιλντ, παρουσιάζει στο βιβλίο αυτό μια ανασκόπηση των αντικρουόμενων θεωριών για τη μνήμη, αλλά κυρίως μας εξηγεί γιατί ανθρώπινοι και ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι συμπεριφέρονται τόσο διαφορετικά.
Τίτλος βιβλίου:Η εφεύρεση της μνήμης
Υπότιτλος βιβλίου:Μια νέα άποψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τίτλος πρωτότυπου:The invention of memory: A new view of the brain
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Rosenfield, Israel (Συγγραφέας)
Πόταγας, Κώστας (Μεταφραστής)
Πόταγας, Κώστας (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789600306491
Σειρά εκδότη:Τα Μονοπάτια του Εγκεφάλου: Νευροψυχολογία
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 1992
Κατηγορίες:Υγεία - Διατροφή > Ιατρική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες