Γνωριμία με την κώφωση

Εκδότης:
Έλλην
Έτος:
1994
ISBN:
9789602861240
Σελίδες:
115
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γνωριμία με την κώφωση
Τιμή εκδότη:€6,09
Η τιμή μας: €5,48
Γνωριμία με την κώφωση
Τα κωφά παιδιά, οι γονείς τους και όσοι ασχολούνται με το κωφό άτομο χρειάζονται πληροφόρηση, βοήθεια και καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της κώφωσης.

Αυτή η σκέψη λειτούργησε σαν παρόρμηση στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Αποτελεί δε, μία ενισχυτική προσπάθεια χάραξης μιας σωστής, κατευθυντήριας γραμμής στην αγωγή του κωφού παιδιού σήμερα στην Ελλάδα. Το κωφό παιδί δεν είναι καθυστερημένο, αλλά εγκαταλελειμμένο, απομονωμένο, θα έλεγε κανείς, στην πατρίδα μας. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών από την Πολιτεία, τα αποτελέσματα δεν είναι ευδόκιμα, διότι λείπει ο συντονισμός και η πρέπουσα αντιμετώπιση προς το κωφό άτομο.

Το παιδί που παρουσιάζει ακουστική απώλεια χρειάζεται ειδική, προγραμματισμένη και ευέλικτη εκπαίδευση από ειδικούς δασκάλους, για να μπορέσει να ξεπεράσει το ότι δε δέχεται ακουστικά ερεθίσματα από το περιβάλλον. Αν το εμπιστευθούμε, του υποδείξουμε τις δυνατότητες του και σταθούμε στο πλευρό του προσανατολίζοντας το εκπαιδευτικά σωστά, δε θα ντρέπεται γι'' αυτό που είναι. Εξάλλου η κώφωση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα και τίποτε περισσότερο απ' αυτό.

Οι γονείς, τις περισσότερες φορές, αισθάνονται ανίκανοι μπροστά στο παιδί τους. Κατ'' αρχήν γνωρίζουν ελάχιστα για την κώφωση και φυσικό είναι να υποτιμούν τις δυνατότητες του. Αισθάνονται ενοχές, δεν μπορούν να δεχτούν το παιδί τους έτσι όπως είναι και δεν είναι ικανοί και πρόθυμοι να σκεφτούν αντικειμενικά για τις ανάγκες του. Στη συνέχεια, το συγκρίνουν με τα ακούοντα παιδιά και το αποτέλεσμα της σύγκρισης αυτής είναι πάντα αρνητικό για το παιδί τους. Δεν μπορούν ν'' αντιληφθούν ότι δύο ανόμοια πράγματα δεν είναι δυνατό να συγκριθούν. Βλέπουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα κωφό παιδί είναι η επικοινωνία με τους γύρω του και η ανάπτυξη εκ μέρους του της γλώσσας των ακουόντων, καθώς η κοινωνία επιβάλλει στο κωφό άτομο, με τον τρόπο της, να επικοινωνεί μαζί της μέσω του προφορικού λόγου. Παλινδρομούν όμως οι γονείς ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες φιλοσοφίες επικοινωνίας και δεν ξέρουν ποια να επιλέξουν σαν την καλύτερη. Έτσι δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στο παιδί τους, εφόσον δεν έχουν βοηθηθεί να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι τις ιδέες τους στον τομέα αυτόν.

Ο άνθρωπος όμως είναι φτιαγμένος για να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα και να βελτιώνεται. Στόχος αυτού του βιβλίου λοιπόν είναι να βοηθήσει τους γονείς και όσους ασχολούνται με το κωφό παιδί γενικά, να το γνωρίσουν σε βάθος, να δουν το όλο πρόβλημα συνολικά, να μελετήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του, να το δεχτούν σαν ισότιμο μέλος της κοινωνίας και την προσωπικότητα του μοναδική. Για να υπάρξει όμως μια τέτοια κατανόηση χρειάζεται συναισθηματική προετοιμασία, θέληση να σκεφτούν λογικά και επάρκεια γνώσεων πάνω στο αντικείμενο μελέτης, γιατί το κωφό παιδί δεν παύει να είναι παιδί, να είναι ένας φυσιολογικός οργανισμός, ένα κοινωνικό πλάσμα που θέλει να ανήκει στην ομάδα. Το βιβλίο αυτό προσφέρει πληροφορίες τεχνικές και μη, που αναφέρονται στην κώφωση, με στόχο να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης και αγωγής των κωφών παιδιών, αφού φτιαχτεί το κατάλληλο υποβοηθητικό κλίμα στις ψυχές και στο νου όλων μας.

η συγγραφέας
Ελένη Ζαφειράτου - Κουλιουμπα
Τίτλος βιβλίου:Γνωριμία με την κώφωση
Εκδότης:Έλλην
Συντελεστές βιβλίου:Ζαφειράτου - Κουλιούμπα, Ελένη (Συγγραφέας)
ISBN:9789602861240
Στοιχεία έκδοσης: 1994
Κατηγορίες:Υγεία - Διατροφή > Ιατρική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες