Μίκης Θεοδωράκης ο οικουμενικός
Αφηγήσεις γεγονότων από τη γεμάτη περιπέτειες διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, ένα περίγραμμα της μουσικής προσφοράς και της προσωπικότητάς του και μερικές προσπάθειες ερμηνείας της θεώρησης εκ μέρους του κάποιων φαινομένων της πολιτιστικής και πολιτικής μας ζωής δίνουν ίσως πειστικές ερμηνείες της απήχησης που είχε ως τώρα το έργο του και οι επιλογές του στον τόπο του και σε άλλα μέρη. Το έργο του είναι η συνισταμένη του Έλληνα από την αρχαιότητα ώς σήμερα. Θεματογραφικά και μουσικολογικά. Ένα ηχητικό καλειδοσκόπιο όπου κατοπτρίζονται οι ελληνικές μουσικές φωνές, η παλλόμενη έκφραση ενός λαού στις μεγάλες περιόδους της συγκλονιστκής του πορείας.[...] Ξεκινώντας από τα γνήσια στοιχεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης, πάνω στα οποία βάσισε τα επιτεύγματα της δικής του καλλιτεχνικής ευαισθησίας, πέταξε σε ευρύτερους ορίζοντες, αντί να παραμείνει ένας δημιουργός τοπικής εμβέλειας, και με την τόλμη και την ιδιοφυΐα του, για να πούμε τα λόγια που αρμόζουν, κατά τον Νίκο Εγγονόπουλο, "για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους, για τους γενναίους, τους δυνατούς", έφτασε να γίνει οικουμενικός.

Αντωνοπούλου Χριστίνα
Η Χριστίνα Αντωνοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στις ΗΠΑ, στο New York University και στο New School for Social Research. Μεταξύ των δασκάλων της ήταν οι H. Marcuse και M. Mead. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών (Masters) και δύο διδακτορικών διπλωμάτων (Ph.D) στην Ψυχολογία και στην Κοινωνιολογία. Δίδαξε σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.
Επιπλέον, έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Ισότητας, όπως επίσης και Επιστημονική Σύμβουλος για θέματα κοινωνικής βίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας και της Εταιρίας Δικαστηριακής Ψυχολογίας, καθώς και Πρόεδρος στην Ελλάδα του παραρτήματος του Ινστιτούτου Οικογενειακής Βίας. Το 1971, πέτυχε μάλιστα με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την αλλαγή της νομοθεσίας για θέματα Μητρότητας με νομολογία που φέρει το όνομα της. Antonopoulou vs New York (Beame).
(Πηγή: "Εκδόσεις Κύφαντα", 2023)