Η μητέρα των θεών

Από την Κυβέλη στην Παρθένο Μαρία
Εκδότης:
Καρδαμίτσα
Έτος:
2001
ISBN:
9789603541028
Σελίδες:
357
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η μητέρα των θεών
Τιμή εκδότη:€18,55
Η τιμή μας: €16,70
στο καλάθι
Η μητέρα των θεών
Στην αυγή του πολιτισμού μας βρίσκουμε μια μεγάλη προϊστορική θεά, Μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Ψυχαναλυτές, ανθρωπολόγοι και ειδικοί του γυναικείου κινήματος παθιάστηκαν γι' αυτή τη μορφή αρχαϊκής μητέρας, στην οποία στηρίχθηκαν θεωρίες για την παγκόσμια μητριαρχία. Πού βρίσκεται όμως μέσα στα ιστορικά τεκμήρια η Μητέρα των θεών; Πρόκειται για μια άγρια Δήμητρα ή για μια Κυβέλη τριγυρισμένη από την πομπή των ευνούχων ιερέων της; Η Παναγία πάλι είναι μήπως η μονοθεϊστική κληρονόμος αυτών των πολυθεϊστικών λατρειών που γεννήθηκαν στο σημείο συνάντησης της γηραιάς Ανατολής, της Μικράς Ασίας και της αρχαϊκής Ελλάδας, προτού βρεθούν στη Ρώμη;
Βασιζόμενος σε πλούσια και συνεκτική τεκμηρίωση, που ξεκινάει από τη δεύτερη χιλιετία και φτάνει μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο Φιλίπ Μπορζώ μένει σαφώς σε μια ιστορική πορεία. Υποδεικνύοντας το αλυσιτελές των θεωριών που εδώ και ένα πλέον αιώνα δημιούργησαν ένα παγκόσμιο νεφέλωμα όπου εγκλώβισαν τη μορφή της αρχαϊκής θεάς, ο συγγραφέας ξαναδίνει στη Μητέρα των θεών την αρχαιολογική της πολλαπλότητα.
Μεταξύ συμβολικού πλούτου και ιστορικής αυστηρότητας, ο Μπορζώ μας καλεί να ξανασκεφτούμε την πολυπλοκότητα της μητρικής μορφής στις αρχαίες κοινωνίες στις οποίες ρίζωσε η χριστιανοσύνη.
Τίτλος βιβλίου:Η μητέρα των θεών
Υπότιτλος βιβλίου:Από την Κυβέλη στην Παρθένο Μαρία
Τίτλος πρωτότυπου:La mère des dieux: De Cybèle à la Vierge Marie
Εκδότης:Καρδαμίτσα
Συντελεστές βιβλίου:Borgeaud, Philippe (Συγγραφέας)
Καρδαμίτσα - Ψυχογιού, Μίνα (Μεταφραστής)
Καραστάθη, Αναστασία (Μεταφραστής)
ISBN:9789603541028
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2001
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Ψυχολογία > Πρακτική Ψυχολογία > Γονείς και Παιδιά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες