Η κοσμογονία κατά την: μυθολογία, φιλοσοφία, επιστήμη, Αγία Γραφή

Εκδότης:
Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή "Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης"
Έτος:
2009
ISBN:
9789608854475
Σελίδες:
318
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η κοσμογονία κατά την: μυθολογία, φιλοσοφία, επιστήμη, Αγία Γραφή
Τιμή εκδότη:€15,21
Η τιμή μας: €13,69
στο καλάθι
Η κοσμογονία κατά την: μυθολογία, φιλοσοφία, επιστήμη, Αγία Γραφή
Στις αρχές της διαμόρφωσης κάθε πολιτισμού η ανθρώπινη σκέψη στην προσπάθειά της να εξηγήσει: α) την πρώτη αρχή από την οποία έλαβε την υπόστασή του ο κόσμος, β) την εξελικτική και δημιουργική πορεία που διάνυσε ο κόσμος, για να φθάσει μέχρι την κατάσταση με την οποία εμφανίζεται σήμερα και γ) τις δυνάμεις, που συγκρατούν την ενότητα του κοσμικού συνόλου και την θέση του ανθρωπίνου γένους μέσα σ' αυτό, γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν διάφορες κοσμογονικές θεωρίες. Οι θεωρίες αυτές ήταν σύντομες ή εκτενείς, απλές ή περίπλοκες, με πολλά μυθολογικά στοιχεία και μέχρι της κατάλυσης του αρχαίου κόσμου ελογίζοντο από τις μεγάλες μάζες, ως πραγματικότητα. 'Ομως δεν έλειψαν και εκείνοι, π.χ. οι Στωϊκοί φιλόσοφοι, οι οποίοι απέρριψαν τις κοσμογονικές μυθολογίες και στήριξαν τις θεωρίες τους πάνω σε επιστημονικές βάσεις της εποχής εκείνης και προσπάθησαν να εξηγήσουν την δημιουργία και εξέλιξη του κόσμου με τους τότε γνωστούς φυσικούς νόμους. Αν και οι κοσμογονικές θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων δεν έλυσαν το μέγα αυτό πρόβλημα, ενέχουν όμως σπέρματα και τις επιστημονικές βάσεις όλων των συγχρόνων υποθέσεων για την εξήγηση του "πόθεν" προήλθε καί "πού" πάει το Σύμπαν.
Πέρασαν πολλοί αιώνες, έως ότου οι άνθρωποι απαλλαγούν από τις εσφαλμένες μυθολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις.
Το κοσμογονικό πρόβλημα τέθηκε για πρώτη φορά σε επιστημονική βάση κατά τον 17ο αιώνα. Οι πρόοδοι της φυσικής, της χημείας και άλλων επιστημών παρείχαν στους επιστήμονες όργανα και μεθόδους για να μελετήσουν μεγάλα και ευρύτερα ζητήματα, τα οποία αποτέλεσαν τα κυριώτερα αστρονομικά δεδομένα επί των οποίων μπορούσαν να εδραιωθούν οι επιστημονικές κοσμογονικές θεωρίες των νεωτάτων χρόνων, οι οποίες χωρίζονται σε δύο ομάδες: των Νεφελικών θεωριών και των Δυναμικών θεωριών. Τέλος, η κοσμογονία της Αγίας Γραφής, η οποία δεν περιέχει κανένα μυθολογικό στοιχείο φέρουσα πραγματικώς την σφραγίδα κάποιας ανώτερης έμπνευσης και μάλιστα ανταποκρίνεται προς τις νεώτερες έρευνες της επιστήμης· μας αποκαλύπτει, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε μαζί με τον χρόνο από τον άχρονο, προσωπικό Θεό, ο οποίος υπάρχει "προ πάντων των αιώνων" και πριν απ' όλους τους κόσμους και ότι ο κόσμος αυτός δημιουργήθηκε "εκ του μηδενός" από τον Θεό, την Πρώτη Αιτία!
Όταν κάποτε ρώτησαν τον διάσημο Γάλλο γεωλόγο Lapparan να πει, ποια είναι τα πορίσματα της νεώτερης Γεωλογίας, απάντησε: "Εάν έπρεπε να συνοψίσω σε σαράντα γραμμές τα αυθεντικώτερα πορίσματα της Γεωλογίας, θα αντέγραφα το κείμενο της Γένεσης"!
Τίτλος βιβλίου:Η κοσμογονία κατά την: μυθολογία, φιλοσοφία, επιστήμη, Αγία Γραφή
Εκδότης:Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή "Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης"
Συντελεστές βιβλίου:Εφραίμ Χαλής, Ιερομόναχος (Συγγραφέας)
ISBN:9789608854475
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2009
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες