Η κοινωνική προστασία στον Καναδά

Τι μπορεί να μας διδάξει η περίπτωση του Καναδά;
Εκδότης:
Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Έτος:
2003
ISBN:
9789603017059
Σελίδες:
195
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η κοινωνική προστασία στον Καναδά
Τιμή εκδότη:€18,00
Η τιμή μας: €17,10
στο καλάθι
Η κοινωνική προστασία στον Καναδά
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στο σύστημα κοινωνικής προστασίας στον Καναδά. Στην αρχή, το βιβλίο δίνει κάποια θεμελιακά χαρακτηριστικά του συστήματος, όπως είναι η ταλάντευσή του ανάμεσα στο θεσμικό και το υπολειμματικό μοντέλο κοινωνικού κράτους και ο τρόπος κατανομής των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις επαρχίες.
Στο επόμενο κεφάλαιο χαρτογραφείται το καναδικό σύστημα εγγύησης του εισοδήματος των ηλικιωμένων. Περιγράφεται το σύστημα προστασίας σε περισσότερα επίπεδα: το δημόσιο-μη-ανταποδοτικό, το δημόσιο-ανταποδοτικό και τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα υποστηριζόμενα από τον εργοδότη (καθώς και τα προγράμματα αποταμίευσης σύνταξης). Η συμβολή του Καναδά συνίσταται στην αποσαφήνιση της αντίληψης για προστασία σε περισσότερους πυλώνες (τρόπος διάρθωσης των επιπέδων, μίγμα δημοσίου και ιδιωτικού στη συνταξιοδοτική προστασία).
Το δημόσιο - μη ανταποδοτικό επίπεδο του συνταξιοδοτικού συστήματος χορηγεί καθολικές συνταξιοδοτικές παροχές. Αναδεικνύεται από το βιβλίο η σημασία του για την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων. Όσον αφορά το δεύτερο επίπεδο του καναδικού συνταξιοδοτικού συστήματος, αναλύονται οι διάφορες παροχές του και ειδικότερα αναδεικνύονται οι αρετές τους.
Έτσι, προβάλλεται η ελαστικότητα των συντάξεων γήρατος, η ενθάρρυνση της επιστροφής στην εργασία των συνταξιούχων αναπηρίας και η συνδρομή του επιζώντος συζύγου κατά το μεταβατικό στάδιο. Στη συνέχεια, το βιβλίο αφιερώνει κάποιες σελίδες στην περιγραφή του τρίτου ιδιωτικού επιπέδου συνταξιοδότησης, όπου ο Καναδάς έχει να επιδείξει μια σημαντική εμπειρία. Το καναδικό παράδειγμα προσφέρει λύσεις για την ανάπτυξη ενός ρυθμιζόμενου-ελεγχόμενου ιδιωτικού τομέα συντάξεων. Παράλληλα δεν παραλείπεται η επισήμανση κάποιων αδυναμιών.
Σ’ ένα επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου εξετάζεται πώς οι κοινωνικο-δημογραφικές μεταβολές επιδρούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Καναδά και πώς ο τελευταίος αντιδρά σ’ αυτές. Από αυτή την άποψη η καναδική εμπειρία είναι πολύτιμη γιατί έχει αντιδράσει στις ασκούμενες πιέσεις και το κυριότερο έχει οργανώσει τον τρόπο αντίδρασης.
Κατόπιν, εξετάζονται τα εξής ενδιαφέροντα σημεία: η προαγωγή της ισότητας των φύλων με το θεσμό του επιμερισμού των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των συζύγων σε περίπτωση διαζυγίου, η μετατροπή της ασφάλισης ανεργίας σε ασφάλιση απασχόλησης, η καθιέρωση της επιλεκτικότητας στην χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και η εισαγωγή της πληροφορικής στη οργάνωση και διοίκηση των ασφαλιστικών οργανισμών.
Γενικά, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η συμβολή του Καναδά στην παγκόσμια συζήτηση για τη μορφή που θα πρέπει να πάρει το κοινωνικό κράτος τον 21ο αιώνα.
Τίτλος βιβλίου:Η κοινωνική προστασία στον Καναδά
Υπότιτλος βιβλίου:Τι μπορεί να μας διδάξει η περίπτωση του Καναδά;
Εκδότης:Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Στεργίου, Άγγελος (Συγγραφέας)
ISBN:9789603017059
Στοιχεία έκδοσης: 2003
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική > Κοινωνική Πολιτική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες