Πολιτισμός και πρακτικός λόγος

Εκδότης:
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Έτος:
2003
ISBN:
9789608219236
Σελίδες:
358
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Πολιτισμός και πρακτικός λόγος
Τιμή εκδότη:€26,37
Η τιμή μας: €23,73
στο καλάθι
Πολιτισμός και πρακτικός λόγος
Το "Πολιτισμός και πρακτικός λόγος" αποτελεί θεωρητικό δοκίμιο αλλά και εθνογραφία της δυτικής κοινωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία της έννοιας του πολιτισμού. Ο Sahlins ξαναγράφει την ιστορία της ανθρωπολογικής σκέψης ως ένα μακρύ αγώνα ανάμεσα στο "συμβολικό" και τον "πρακτικό λόγο". Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, επίσης, παρουσιάζονται κριτικά οι συζητήσεις για την ευρετική εμβέλεια της μαρξιστικής θεωρίας και την εφαρμογή της στις λεγόμενες "πρωτόγονες" κοινωνίες, καθώς και το κατά πόσο είναι αναγκαία η ανάπτυξη δύο διακριτών θεωριών για την κάλυψη των ιδιαιτεροτήτων των καπιταλιστικών και προκαπιταλιστικών κοινωνιών.
Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης ο Sahlins προτείνει μια θεωρία του πολιτισμού απαλλαγμένη από τις δουλείες του πρακτικού λόγου, μια θεωρία που βασίζεται στον L. White χωρίς τον τεχνολογισμό του, στον E. Durkheim χωρίς τον κοινωνιοκεντρισμό του, στον K. Marx χωρίς τον οικονομισμό του και, ιδιαίτερα, στον C. Levi-Strauss χωρίς τον νατουραλισμό του. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εφαρμόζει την πολιτισμική του θεωρία στη μελέτη των γαστρονομικών και ενδυματολογικών συνηθειών που επικρατούν στην "δυτική κοινωνία". Ο Sahlins δείχνει τον αυθαίρετο χαρακτήρα της "αστικής σκέψης" αφού δεν υπάρχει καμία σχέση λογικής αιτιότητας ανάμεσα στο πρακτικό συμφέρον και σε αυτές τις καταναλωτικές πρακτικές.
Τίτλος βιβλίου:Πολιτισμός και πρακτικός λόγος
Τίτλος πρωτότυπου:Culture and Practical Reason
Εκδότης:Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
Συντελεστές βιβλίου:Sahlins Marshall (Συγγραφέας)
Κούρκουλος, Νίκος (Μεταφραστής)
Παραδέλλης, Θεόδωρος (Επιμελητής)
ISBN:9789608219236
Σειρά εκδότη:21ος Παράλληλος
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2003
Σημείωση:Μετάφραση επιμέτρου: Εύα Καλπουρτζή. Εισαγωγή: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομικη ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες