Ποίηση

Εκδότης:
Ευθύνη
Έτος:
1997
ISBN:
9789607033727
Σελίδες:
541
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ποίηση
Τιμή εκδότη:€35,70
Η τιμή μας: €32,13
Ποίηση
Ο ποιητής Δ.Π. Παπαδίτσας απεβίωσε στις 22 Απριλίου 1987. Όλα του τα βιβλία, του δόθηκε η χάρη κι εκδόθηκαν ενόσω εκείνος βρισκόταν σωματικά παρών στον κόσμο αυτό. Τα φρόντισε, λοιπόν, ο ίδιος ως την τελευταία τους μορφή και λεπτομέρεια, με τη ζηλευτή επιμονή της αψεγάδιαστης ακρίβειας που τον στόλιζε.
Η κωδικοποίηση λοιπόν ολόκληρου του ποιητικού του έργου, που πραγματοποιείται με τον τόμο αυτό, δεν παρουσιάζει φιλολογικά προβλήματα. Ακουλουθείται η τελική μορφή των ποιημάτων που εδωσε στην έκδοση της "Ποίησης, 1" του 1985 -και που περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές "Το φρέαρ με τις φόρμιγγες", "Εντός παρενθέσεως", "Η περιπέτεια", "Το παράθυρο", "Νυχτερινά", "Ουσίες", - και της "Ποίησης, 2" του 1981 -που συνάζει τις ποιητικές συλλογές "Εν Πάτμω", "Δύο ερμηνείες", "΄Οπως ο Ενδυμίων", "Διάρκεια", "Αχερουσία". Στους δύο αυτούς συν-συλλογικούς τόμους προστίθενται οι τέσσερις ποιητικές συλλογές που παρουσίασε μετά την "Ποίηση, 2" και που επρόκειτο να συγκροτήσουν την "Ποίηση, 3", δηλαδή: "Εναντιοδρομία" (1977), "Δυοειδής λόγος" (1980), "Η ασώματη" (1983) και "Προεόρτιον" (1986).
Τα μόνα ποιήματα που άφησε, φεύγοντας αιφνίδια, στα πολύτιμα χαρτιά του ο ποιητής, και που φέρουν τη σφραγίδα της ολοκλήρωσής τους κάπως εμφανώς, είναι οχτώ και συμπεριλαμβάνονται στο τέλος του τόμου αυτού με τον τίτλο "Κατάλοιπα". Τρία από αυτά ανακοίνωσε στο "Τετράδιο Ευθύνης" αρ. 28 η λαμπρή μελετήτρια του έργου του Ελένη Λαδιά. Σ' αυτά προστίθενται και δύο ποιήματα αθησαύριστα που δημοσίευσε ο ποιητής ενόσω ζούσε στα περιοδικά "Νέα Εστία" και "Ευθύνη". Έχουν επίσης προστεθεί, αλλά τοποθετημένα στη θέση τους, οχτώ άγνωστα ποιήματά του που αιφνίδια ανακοινώθηκαν το 1996 και που ανήκουν στη συλλογή "Ουσίες" της "Ποίησης, 1".
Φυσικά, παρέμειναν στη θέση τους όλα τα εισαγωγικά-προλογικά ή επεξηγηματικά κείμενα με τα οποία ο ποιητής έκρινε πως έπρεπε να συνοδεύσει κάποια ποιητικά του βιβλία, καθώς και οι σημειώσεις τους.

Κώστας Ε. Τσιρόπουλος
Τίτλος βιβλίου:Ποίηση
Εκδότης:Ευθύνη
Συντελεστές βιβλίου:Παπαδίτσας, Δημήτρης Π., 1922-1987 (Συγγραφέας)
Τσιρόπουλος, Κώστας Ε., 1930-2017 (Επιμελητής)
ISBN:9789607033727
Σειρά εκδότη:Μέγας Αστρολάβος
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 1997
Σημείωση:Πρόλογος: Κώστας Ε. Τσιρόπουλος. Προμετωπίδα-προσωπογραφία του ποιητή και κοσμήματα: Γιώργος Βαρλάμος.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες