Απότομοι τρόποι

Η ανθρωπολογία του αρσενικού
Εκδότης:
Κέδρος
Έτος:
2004
ISBN:
9789600425956
Σελίδες:
234
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Απότομοι τρόποι
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Απότομοι τρόποι
Από τα κινήματα "εξολόθρευσης" του αρσενικού στις πορείες των γκέι και στις δηλώσεις περί τρανσεξουαλικότητας · από τον "πόλεμο των δύο φύλων" στις έντονες συζητήσεις για τις "παραδοσιακές" σεξουαλικές ταυτότητες και τη "διαφορετικότητα". Από τι κινδυνεύει η αρρενωπότητα σήμερα;
Συνδυάζοντας την κοινωνιολογική ανάλυση με την προοπτική της πολιτιστικής ανθρωπολογίας, ο Φράνκο Λα Τσέκλα αναλύει τις μορφές της "αρρενωπότητας" στις μέρες μας και τις συγκρίνει στο αντρικό σύμπαν ως δομή παιδείας που παγιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αντιδιαστολή με τη "θηλυκότητα". Σε κάθε πολιτισμό η αρρενωπότητα προσλαμβάνει μια συγκεκριμένη σημασία. Από αυτή την άποψη είναι μια ταυτότητα που έχει διακυμάνσεις και παραλλαγές και όχι μια αμετάβλητη κατηγορία. Καθώς το σεξ είναι ένα διαφιλονικούμενο πεδίο εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα, η μεταμόρφωση του κόσμου των ανδρών σε άτομα "βιολογικά" αρσενικά έχει διοχετευθεί στην υπερβολή της μάτσο συμπεριφοράς, των απότομων τρόπων. Πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά λανθάνει το ανδρικό άγχος του να αποδείξει κανείς ότι είναι άντρας, η απειλή της ανεπάρκειας.
Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό που βρίσκεται σε κρίση όσο ποτέ δεν είναι η αρρενωπότητα αλλά η επαφή και η σχεσιακή ικανότητα αντρών και γυναικών. Αυτό που απουσιάζει είναι μια "παιδεία σχέσης" που θα βοηθούσε στην ανασυγκρότηση της ίδιας της αρρενωπότητας.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που διερευνά όχι μόνο την αρρενωπότητα αλλά και το γοητευτικό όσο και δυσδιάκριτο πεδίο συνάντησης και επικοινωνίας των σεξουαλικών ταυτοτήτων.
Τίτλος βιβλίου:Απότομοι τρόποι
Υπότιτλος βιβλίου:Η ανθρωπολογία του αρσενικού
Τίτλος πρωτότυπου:Modi bruschi
Εκδότης:Κέδρος
Συντελεστές βιβλίου:La Cecla, Franco (Συγγραφέας)
Κασαπίδης, Γιώργος (Μεταφραστής)
ISBN:9789600425956
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2004
Κατηγορίες:Ψυχολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου
Ψυχολογία > Πρακτική Ψυχολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες