Από τον κύκλο των μεγάλων εορτών

Το δέντρο των Χριστουγέννων, η φάτνη και ο αστέρας: Οι κανόνες των Χριστουγέννων και του Πάσχα: Οι ειρμοί των Φώτων
Εκδότης:
University Studio Press
Έτος:
2005
ISBN:
9789601213804
Σελίδες:
418
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Από τον κύκλο των μεγάλων εορτών
Τιμή εκδότη:€28,00
Η τιμή μας: €26,10
στο καλάθι
Από τον κύκλο των μεγάλων εορτών
Σε αυτό το διμερές βιβλίο που εστιάζεται στον κύκλο των μεγάλων Εορτών της Ορθοδοξίας, ο συγγραφέας βυζαντινολόγος-αρχαιολόγος καθηγητής, εξετάζει πρώτα το Δένδρο των Χριστουγέννων αποδεικνύοντας την ανατολική καταγωγή του σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες. Επισημαίνει ότι η εορταστική παράδοσή του στις χριστουγεννιάτικες εορτές διατηρήθηκε στον ελληνικό χώρο (Λιτόχωρο, Καλέντζι κ.λπ.) πριν ξανάρθει τον προηγούμενο αιώνα, ως αντιδάνειο από τη Δύση, αφού ξεχάστηκε στη Χώρα μας λόγω των δεινών της τουρκοκρατίας. Με το εορταστικό Δένδρο συνεξετάζονται η Φάτνη και ο Αστέρας της Βηθλεέμ και σημειώνεται το δέον της συμπαράστασής τους.
Στο β΄ μέρος του τόμου παραθέτονται, στις αριστερές σελίδες, ως έχουν στην αρχαία γλώσσα οι εξαίρετοι ύμνοι των Κανόνων, Χριστουγέννων, Φώτων και Πάσχα, ενώ στις, απέναντί τους δεξιές ερμηνεύονται στη σημερινή μας γλώσσα. Επίσης εξηγούνται δύσκολες λέξεις, ενώ με σχόλια και παρατηρήσεις επιχειρείται η όλη κατανόησή τους ως λατρευτικών ποιημάτων. Στην κατανόηση αυτή βοηθούν οι εικόνες που εξωραΐζουν τα κείμενα, η δε βυζαντινή μουσική τους, στην απόδοση του μεγάλου μουσουργού Ιω. Θ. Σακελλαρίδη (που για πρώτη φορά συνοδεύει παρόμοιες εκδόσεις) συμβάλλει στην ανάδειξη του μεγαλείου τους και ως μελωδημάτων.
Τίτλος βιβλίου:Από τον κύκλο των μεγάλων εορτών
Υπότιτλος βιβλίου:Το δέντρο των Χριστουγέννων, η φάτνη και ο αστέρας: Οι κανόνες των Χριστουγέννων και του Πάσχα: Οι ειρμοί των Φώτων
Εκδότης:University Studio Press
Συντελεστές βιβλίου:Καλοκύρης, Κωνσταντίνος Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789601213804
Στοιχεία έκδοσης: 2005
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες