Ποικίλα ελληνικά
Στα "Ποικίλα ελληνικά" συγκεντρώνονται εργασίες του Στυλιανού Αλεξίου των ετών 2000-2008, πάνω σε θέματα σχετικά με την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Εξετάζονται τα ταξίδια του ομηρικού Οδυσσέα, η ναυτική τοιχογραφία της Σαντορίνης, η ποιητική του "Διγενή Ακρίτη", του "Ερωτόκριτου", του "ριζίτικου", του δημοτικού τραγουδιού και του σολωμικού έργου. Ερμηνεύονται δύσκολες σολωμικές λέξεις. Στη βιβλιοκρισία της γερμανικής μετάφρασης του Σολωμού από τον H. C. Gunther επισημαίνονται συνοπτικά όλες οι αδυναμίες της έκδοσης Πολυλά. Άλλες εργασίες αφορούν στον Καζαντζάκη, στην "Οδύσσεια" και στον "Ακρίτα" του, και σε αρνητικές γνώμες που διατυπώθηκαν γι' αυτόν (από τη Γαλάτεια, την Έλλη και τον Λευτέρη Αλεξίου, στο κείμενο "Τρεις Αλεξίου εναντίον Καζαντζάκη"). Αποκαθίσταται ως σημαντικότατος διηγηματογράφος ο Δημοσθένης Βουτυράς. Εξετάζονται τα ποιήματα και η αλληλογραφία του Σικελιανού. Άλλα θέματα είναι η προσφορά του Βυζαντίου και οι λόγοι της υποτίμησής του, τα λεγόμενα "Νεοελληνικά του Μεσαίωνα", τρεις βενετοκρητικές επιγραφές, η καταστροφή του Ρεθύμνου στα 1571, τα ιταλικά ποιήματα του Βιτσέντζου Κορνάρου, ο "Κρητικός Πόλεμος" του Τζάνε, το δήθεν "ρομαντικό απόσπασμα" (στο "Διάγραμμα ποιητικής του σολωμικού έργου"), και ορισμένα Ετυμολογικά. Δημοσιεύεται μια νέα μετάφραση της "Μορφής με το πέπλο" του Σολωμού και μικρών τμημάτων της ομηρικής "Οδύσσειας". Όλες οι εργασίες έχουν ενημερωθεί και βελτιωθεί. Τα δύο αρχαιογνωστικά άρθρα ("Από τον 'κόσμο' του Ομήρου", "Η ναυτική τοιχογραφία της Θήρας"), που θα ενδιαφέρουν και ξένους ερευνητές, συνοδεύονται από περιλήψεις στα αγγλικά.
Δανιήλ, Ανθούλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ και πήρε πτυχίο με άριστα. Έλαβε διδακτορικό τίτλο με άριστα ομοφώνως στην Νεοελληνική Φιλολογία. Υπηρέτησε στη δημόσια Εκπαίδευση και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια και έκδοση του παιδικού περιοδικού "Αερόστατο" το οποίο απευθύνεται στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία για την ενημέρωση συναδέλφων σε θέματα που αφορούν το μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή των βιβλίων Έκφραση- Έκθεση Γ' Λυκείου (ομάδα Νίκου Γρηγοριάδη) και Έκθεση Ιδεών - Αόγος Δημιουργικός (επίβλεψη Γιώργου Μπαμπινιώτη). Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για το DVD "Δώδεκα Έλληνες Λογοτέχνες", με επιλογή και συγγραφή κειμένων και επιμέλεια. Έκανε επιλογή υλικού και αφήγηση στο αφιέρωμα για τον Στρατή Μυριβήλη στηνς Εκπαιδευτική Τηλεόραση της ΕΡΤ. Επίσης, μαζί με την Αγγελική Κορκοβέλου έγραψε το βιβλίο " Ο Ελληνικός Κινηματογράφος" για το ΙΔΕΚΕ.
Ήταν μέλος κριτικών επιτροπών για βιβλία Λογοτεχνίας και Γλώσσας. Ταξίδεψε για εκπαιδευτικούς λόγους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στο Μπουρούντι και στις Βρυξέλλες. Δίδαξε Γλώσσα- Έκφραση και Λογοτεχνία σε πολλά επιμορφωτικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιά, Μυτιλήνη, Κυκλάδες κ.ά). Έλαβε μέρος σε πολλά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα και παρουσιάσεις βιβλίων. Έχει εκδώσει βιβλία για τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη καθώς και μελέτες για την ποίηση και την πεζογραφία, γενικά. Άρθρα της, μελέτες και βιβλιοκρισίες δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.