Το μέτρον: Ο άνθρωπος

Πέντε ποιήματα και δέκα πίνακες
Εκδότης:
Ύψιλον
Έτος:
2005
ISBN:
9789601701776
Σελίδες:
56
Εξώφυλλο:
Πανόδετο
Το μέτρον: Ο άνθρωπος
Τιμή εκδότη:€20,00
Η τιμή μας: €18,00
Το μέτρον: Ο άνθρωπος
Τα πέντε αυτά ποιήματα δεν τα περιέλαβε σε βιβλίο του όσο ζούσε ο Νίκος Εγγονόπουλος. Δύο όμως από αυτά πρόλαβε να τα δει δημοσιευμένα (τα έτη 1981 και 1983), ενώ στη συνέχεια άλλα δύο φιλοξενήθηκαν σε αθηναϊκά λογοτεχνικά περιοδικά. Το πέμπτο ("Εξομολογήσεις της Στεριάς, της θάλασσας") παρουσιάζεται για πρώτη φορά εδώ. Ενός έκτου ανέκδοτου ποιήματος που βρέθηκε στα κατάλοιπα του ποιητή, με τίτλο "Ο Πιστός ο Στρατιώτης", η δημοσίευση δεν κρίθηκε σκόπιμη, και αφήνεται να γίνει σε ευθετότερο χρόνο. Για τον σύνολο προγραμματισμό σε σχέση με το Αρχείο Εγγονόπουλου εμπιστεύθηκα τις ακάματες φροντίδες του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη.

Εκτός από τη "Γιαβουκλού" και τα "Γαρύφαλλα", που φέρουν και χρονολόγηση, τα κείμενα έχουν σωθεί σε δακτυλόγραφα του ποιητή, όπου διατυπώνεται και η γενικότερη βούλησή του για την τυπογραφική τους εμφάνιση. Με βάση αυτά πραγματοποιείται και η παρούσα έκδοσή τους. Τα συνοδεύουν δέκα πίνακες, μέχρι στιγμής άγνωστοι στο ευρύ κοινό, προερχόμενοι από ιδιωτικές συλλογές.

Η διάταξη των ποιημάτων -γραμμένων στο σύνολό τους από το 1978 και εξής- όπως και ο τίτλος του βιβλίου -από το πρώτο στη σειρά κείμενο (που διαφέρει από τα υπόλοιπα ως προς τη στίξη) - αποτελούν πρωτοβουλίες της έκδοσης αυτής. Αμελητέες είναι οι ορθογραφικές προσαρμογές που υιοθετήθηκαν.

(από το προλογικό σημείωμα της Ερριέττης Εγγονοπούλου)
Τίτλος βιβλίου:Το μέτρον: Ο άνθρωπος
Υπότιτλος βιβλίου:Πέντε ποιήματα και δέκα πίνακες
Εκδότης:Ύψιλον
Συντελεστές βιβλίου:Εγγονόπουλος, Νίκος, 1907-1985 (Συγγραφέας)
Εγγονόπουλος, Νίκος, 1907-1985 (Ζωγράφος)
ISBN:9789601701776
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2005
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες