Ο κόσμος με τις κρυμμένες σημασίες

Σημεία, σύμβολα, εννοιολογικά συστήματα
Εκδότης:
Ελληνικά Γράμματα
Έτος:
2005
ISBN:
9789604422326
Σελίδες:
233
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο κόσμος με τις κρυμμένες σημασίες
Εκτός κυκλοφορίας
Ο κόσμος με τις κρυμμένες σημασίες
Από τα κεφάλαια και υποκεφάλαια του παρόντος βιβλίου ανοίγεται ένας ορίζοντας ερωτήσεων πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν το οδοιπορικό του βίου μας.
Προσπαθήσαμε να εξειδικεύσουμε σε συγκεκριμένα θέματα τις μεγάλες γενικεύσεις που είχαν γίνει πάγιοι ορισμοί στις θεωρίες, δηλαδή να μετατοπίσομε και να απλοποιήσομε τις έννοιες της κατηγορίας, του είδους, της εργασίας, της νόησης, του λόγου, της ιδέας, της αντίθεσης, της ετερότητας, της εναντίωσης, του συμβόλου και να τις τοποθετήσομε σε νέες αφετηρίες.
Δεχθήκαμε εξαρχής ότι υπάρχει ένας κόσμος μη φαινόμενος, ο οποίος ερευνάται μόνο σε συσχετισμό με τον φαινόμενο.
Επεμβαίνομε επίσης για να αμφισβητήσομε τη θεωρούμενη μόνιμη ψυχοπαθητική κατάσταση που κατά τη διάρκεια εξουσίας ατόμων και λαών ερεθίζει τις στάσεις εκδίκησης και αντεκδίκησης ύστερα από τον βασανισμό ή τον εξευτελισμό των μεν επί των δε (Παλαιστίνιοι - Ισραηλινοί, Χριστιανοί - Μωαμεθανοί, Σουνίτες - Σιίτες, Προτεστάντες - Καθολικοί).
Επεμβαίνομε για να αμφισβητήσομε ορισμένους στόχους που είχαμε εξιδανικεύσει στην ομαδική συνύπαρξη (εργασία, συνδικαλισμό, απεργία, ισότητα, ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, παράδοση) και να αναζητήσομε νέα κινήματα απελευθέρωσης.
Ελπίζομε ότι πάνω στον παράπλευρο υπερβατισμό του κειμένου (για την ένθεη παρουσία, για τον υπεραισθητό κόσμο, τον αισθησιακό λόγο, το μυστήριο της αναπαράστασης, το ειδικό ερμηνευτικό βλέμμα επί των γεγονότων) δεν προσπαθήσαμε να πείσομε για τις απόψεις μας -που άλλωστε δεν θα μπορούσαν να είναι πάγιες- για να παραπλανήσομε, ούτε απαιτήσαμε ιερατική υποταγή.
Τίτλος βιβλίου:Ο κόσμος με τις κρυμμένες σημασίες
Υπότιτλος βιβλίου:Σημεία, σύμβολα, εννοιολογικά συστήματα
Εκδότης:Ελληνικά Γράμματα
Συντελεστές βιβλίου:Πανεθυμιτάκης, Γιάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789604422326
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2005
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες