Βιομηχανικές σχέσεις
Οι σχέσεις εργασίας και κεφαλαίου αποτέλεσαν διεθνές προνομιακό πεδίο έρευνας για την κατανόηση των κοινωνικών σχηματισμών στις βιομηχανικές κοινωνίες. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις των πολιτικών στοχαστών εναλλάσσονται. Τη σκυτάλη από αυτούς την πήραν θεωρητικοί που προσπάθησαν να ανεύρουν πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των συγκρουσιακών φαινομένων.
Ο συγγραφέας ακολουθεί μια σχηματική κατάταξη των θεωριών στις μονιστικές, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σύγκρουση ως ένα απλό φαινόμενο ανθρωπίνων σχέσεων, τις ριζοσπαστικές, όπου η σύγκρουση εκλαμβάνεται ως μέσο ριζικής ανατροπής του συστήματος, και τις πλουραλιστικές, που με τις διάφορες παραλλαγές βλέπουν συμπληρωματικούς ρόλους σύγκρουσης και διαπραγμάτευσης αναγκαίους για τη λειτουργία του συστήματος.
Το πόνημα του συγγραφέα απλώς και μόνο ως πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, γιατί η ανάπτυξη ερευνών για τις βιομηχανικές ή εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα δεν προσήλκυσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των μελετητών.
Παπαϊωάννου, Μιχάλης Μ.
Ο Μ. Μ. Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1912 στη Λάρισα, όπου υπηρέτησε σαν δημοτικός υπάλληλος από το 1928 έως το 1939. Έπειτα εργάστηκε σε εταιρίες οδοποιίας. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία: διετέλεσε συντάκτης σ' εφημερίδες της Εθνικής Αντίστασης και αρχισυντάκτης του περιοδικού "Εθνική Αλληλεγγύη" (1946) στην Αθήνα και συντάκτης και φιλολογικός συνεργάτης στις εφημερίδες "Αυγή" (1952-1957) και "Ριζοσπάστης" (1975-1981). Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στη Γαλλία. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ιστορικών και φιλολογικών μελετών και άρθρων σ' εφημερίδες και περιοδικά, αρκετά από τα οποία βγήκαν σ' ανάτυπα. "Ο μεγάλος Βάρναλης", 1958 κ.ά. Το 1952 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Φιλολογικές μελέτες". Επιμελήθηκε πολλές εκδόσεις - ανάμεσα σ' αυτές και η πεντάτομη "Ελληνική Ποίηση ανθολογημένη" 1958-1961, μαζί με τους Μ. Αυγέρη, Β. Ρώτα και Θρ. Σταύρου και τον τόμο Φαναριώτες - Επτανήσιοι του έργου: "Η ελληνική ποίηση", Ανθολογία, Γραμματολογία, 1980.