Δημητσάνα

Λαογραφώντας τη μνήμη
Εκδότης:
Ergo
Έτος:
2006
ISBN:
9789608376250
Σελίδες:
259
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Δημητσάνα
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Δημητσάνα
Το βιβλίο της Δήμητρας Αγγελοπούλου "Δημητσάνα. Λαογραφώντας τη μνήμη..." είναι καρπός πρωτογενούς λαογραφικής ύλης που συνέλεξε η συγγραφέας ως φοιτήτρια στο πλαίσιο των φροντιστηριακών εργασιών του μαθήματος της Λαογραφίας μετά από επίμονη επιτόπια έρευνα, αυτηκοΐα και βιωματική μέθεξη κατά την άντληση του υλικού.
Η πρωτογενής συλλογή της Δήμητρας Αγγελοπούλου από τη Δημητσάνα, τόπο καταγωγής της, αποτελείται από χίλιες διακόσιες πυκνογραμμένες χειρόγραφες σελίδες και βρίσκεται κατατεθειμένη στο Αρχείο Πρωτογενούς Λαογραφικού Υλικού του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οργάνωση του Αρχείου άρχισε από τον αείμνηστο καθηγητή Γεώργιο Σπυριδάκη (1965-1972) και συνεχίσθηκε από την υπογραφομένη ως σήμερα μετά από ειδικά φροντιστήρια στους φοιτητές για τον τρόπο συλλογής του υλικού. Όλες οι συλλογές έχουν καταρτισθεί με βάση τις έντυπες οδηγίες του Σπυριδάκη και μετά το 1984, για τη διεύρυνση των μορφών του υλικού βίου και ιδιαίτερα για τις τροφές, το ερωτηματολόγιο των Στ. Ήμελλου και Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη.
Η συλλογή της Δήμητρας Αγγελοπούλου, επιτομή της οποίας είναι το ανά χείρας βιβλίο, καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της παραδοσιακής ζωής του τόπου. Πλαισιώνεται από δεκάδες φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, που τεκμηριώνουν την ούτως ή άλλως λεπτομερέστατη, εξονυχιστική θα έλεγα, περιγραφή ποικίλων κεφαλαίων, όπως της κατοικίας, της ενδυμασίας, των τεχνών και τεχνικών, των επαγγελμάτων, του οργανωμένου οικιστικού χώρου. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Δημητσάνα
Υπότιτλος βιβλίου:Λαογραφώντας τη μνήμη
Εκδότης:Ergo
Συντελεστές βιβλίου:Αγγελοπούλου, Δήμητρα (Συγγραφέας)
ISBN:9789608376250
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2006
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες