Ρωμαίικα τραγούδια

Επιλογή δημοτικών τραγουδιών
Εκδότης:
Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
Έτος:
2007
ISBN:
9789602961438
Σελίδες:
650
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ρωμαίικα τραγούδια
Εκτός κυκλοφορίας
Ρωμαίικα τραγούδια
Το 1860 ο Γερμανός λόγιος Arnold Passow δημοσίευσε στη Λειψία μια συλλογή ελληνικών δημοτικών τραγουδιών υπό τον τίτλο "Τραγούδια Ρωμαίικα" ("Popularia Carmina Graeciae Recentioris"), με εισαγωγή και σχόλια στα λατινικά. Στην Ελλάδα, το έργο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νίκας το 1958, και επί σειρά ετών αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ακαδημαϊκό κόσμο, αλλά και για τους λάτρεις της δημοτικής ποίησης.
Τώρα, το έργο του Passow επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας σε μια ιστορικής αξίας φωτογραφική ανατύπωση, όπου διατηρείται αναλλοίωτο το πρωτότυπο κείμενο, με σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση σε ένα έργο, το οποίο ακόμα και σήμερα, συγκαταλέγεται στη βασική βιβλιογραφία για τη μελέτη της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.
Η ταξινόμηση του Passow περιλαμβάνει 8 κατηγορίες: τραγούδια κλέφτικα, ιστορικά, οικιακά (νανουρίσματα, κάλαντα, του αποχαιρετισμού κ.ά.), "πλαστά" (μυθοπλασίας), βλάχικα (βουκολικά), ερωτικά, δίστιχα, όπως, επίσης, και μια ειδική ενότητα αφιερωμένη στα τραγούδια "του χάρου".
Και καθώς οι σελίδες διαδέχονται η μια την άλλη, η λαϊκή μούσα ξεπροβάλλει από τα βάθη των αιώνων, για να τραγουδήσει με μια γλώσσα πλούσια, ανθεκτική και πάνω απ' όλα άμεση στην εκφραστικότητα της, από τις πιο ηρωικές ως τις πιο απλές και καθημερινές στιγμές του ελληνικού λαού.
Τίτλος βιβλίου:Ρωμαίικα τραγούδια
Υπότιτλος βιβλίου:Επιλογή δημοτικών τραγουδιών
Τίτλος πρωτότυπου:Popularia Carmina Graeciae Recentioris
Εκδότης:Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
Συντελεστές βιβλίου:Passow, Arnold (Ανθολόγος)
ISBN:9789602961438
Σειρά εκδότη:Ιστορία - Σκέψη - Πολιτισμός
Στοιχεία έκδοσης: 2007
Σημείωση:1η έκδοση: Teubner, Λειψία, 1860.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες