Σμύρνη

Από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς
Εκδότης:
Κέδρος
Έτος:
2007
ISBN:
9789600434378
Σελίδες:
356
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Σμύρνη
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Σμύρνη
Η Σμύρνη στα μέσα του 19ου αιώνα γοητεύει με τον αστραφτερό κοσμοπολιτισμό της. Προάγγελος της τόσο επίκαιρης σήμερα πολυπολιτισμικότητας, συγκεντρώνει στους κόλπους της όλες τις ανθρώπινες ομάδες των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής. Σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Πρότυπο πνευματικής άνθησης, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής προόδου.

Ο ερευνητής και συγγραφέας Herve Georgelin δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης. Εξετάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Περιγράφει τις δραστηριότητες, τις πρακτικές και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πληθυσμών, εξετάζοντας τις επιρροές που δέχονται από τις μητροπόλεις της Ευρώπης. Φωτίζει την εύθραυστη συνύπαρξη τους υπό το πρίσμα της διαφορετικής παιδείας που προωθεί η κάθε εθνότητα, παράγοντας αποσταθεροποιητικός, όπως υποστηρίζει, για μια ομοιογενή τοπική κουλτούρα.

Στο πολιτικό σκηνικό, τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται σε δύο αντικρουόμενα επίπεδα: την επίσημη κρατική γραμμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τοπικό κοινοτικό πνεύμα που στηρίζουν οι κάτοικοι ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών. Το τέλος της Σμύρνης είναι τελικά η αρχή του βίαιου τέλους όλων των κοσμοπολίτικων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.
Τίτλος βιβλίου:Σμύρνη
Υπότιτλος βιβλίου:Από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς
Τίτλος πρωτότυπου:La fin de Smyrne: Du cosmopolitisme aux nationalismes
Εκδότης:Κέδρος
Συντελεστές βιβλίου:Georgelin, Hervé (Συγγραφέας)
Μαλαφέκα, Μαρία (Μεταφραστής)
ISBN 10:
ISBN 13:
9600434379
9789600434378
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση:Ιούνιος 2007
Τόμος:
Σημείωση:Το βιβλίο εκδίδεται με την υποστήριξη του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας.
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες