Η νύχτα των μαγισσών
Ένα απαγορευμένο βιβλίο φαντασίας με φόντο τη Βοημία στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που απετέλεσε σταθμό στη λογοτεχνία του φανταστικού!
Στη σκιά ενός κάστρου της Βοημίας, στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, λαμβάνει χώρα μια σειρά από φαντασμαγορικές καταστάσεις, όλες κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Βαλπούργειας Νύχτας.
Τη βραδιά αυτή το διαχωριστικό πέπλο μεταξύ των κόσμων αδυνατίζει και τα πνεύματα των νεκρών επιτρέπεται να το διασχίσουν. Η νύχτα μετατρέπεται σε ένα όργιο απελευθέρωσης και τρόμου, μια στιγμή κατά την οποία ο κόσμος ανατρέπεται και ο υπηρέτης και ο αφέντης μπορούν να αλλάξουν προσωρινά θέσεις.
Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου στοιχειώνονται από τους δικούς τους προγόνους, με τους νεκρούς να επιστρέφουν συμβολικά και κυριολεκτικά σε μια αλλόκοτη ιστορία επανάστασης και νεκρομαντείας.
Οι αριστοκράτες, έρμαια του νοσηρού παρελθόντος τους, περικυκλώνονται από επαναστάτες των οποίων το μόνο κίνητρο είναι η απληστία. Ο ανόητος του χωριού δίνει τον ρυθμό με τύμπανο φτιαγμένο από ανθρώπινο δέρμα. Το πλήθος ξεχύνεται στους δρόμους της Πράγας και οι δαιμονισμένοι βαδίζουν για να στέψουν έναν φτωχό φοιτητή Αυτοκράτορα του Κόσμου.
Είναι το Μαύρο Σάββατο των Μαγισσών. Μια βραδιά όπου κάθε κανονικότητα παραδίδεται στην οργιαστική μέθη μιας αλλοπρόσαλλης μεταμόρφωσης…
Από τον συγγραφέα του Γκόλεμ, σε πρώτη μετάφραση στα ελληνικά, ένα έργο που αποτέλεσε σταθμό στην λογοτεχνία του φανταστικού, το οποίο είχε απαγορευτεί από τους Γερμανούς Ναζί.
Τίτλος βιβλίου: | Η νύχτα των μαγισσών |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Το απαγορευμένο μυθιστόρημα για την Βαλπούργεια νύχτα |
---|
Εκδότης: | Εκδόσεις Πηγή |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Meyrink Gustav (Συγγραφέας) Κελεσίδης Αντώνιος (Μεταφραστής) Βασιλείου, Χρύσα (Επιμελητής)
|
ISBN: | 9789606266171 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Μάρτιος 2023 | Διαστάσεις: | 21x14 |
---|
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Μυθιστόρημα Φαντασίας |

Νικόδημος ο Αγιορείτης, 1749-1809
Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γεννήθηκε στη Νάξο το 1749. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και η οικογένειά του ήταν μία από τις πιο εύπορες του νησιού. Το 1765 πηγαίνει στη Σμύρνη και μαθητεύει επί πέντε χρόνια κοντά στον Ιερόθεο Βουλισμά. Γύρω στο 1775 πηγαίνει στο Άγιον Όρος όπου κείρεται μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Είναι ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς της Εκκλησίας. Εκδήμησε εις Κύριον στις 14 Ιουλίου 1809 στο κελί των Σκουρταίων όπου και φυλάσσεται η ιερή κάρα του.