
Οι μελέτες περίπτωσης που θα αναλυθούν στην παρούσα εργασία αποτελούν την έκφραση της καθημερινότητας της σχολικής μονάδας στο σχολείο του σήμερα. Εστιάζουν στην επίλυση ζητημάτων παιδαγωγικού και διοικητικού ενδιαφέροντος με έμφαση στο ρόλο του διευθυντή και τον τρόπο με τον οποίον οργανώνει και αντιμετωπίζει προβλήματα – προκλήσεις που επιζητούν λύση. Και στις τρεις περιπτώσεις που θα αναλυθούν η συγγραφέας έκανε χρήση της εμπειρίας της ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανασύροντας τις περιπτώσεις αυτές απ’ το αρχείο της. Αναφερόμαστε συνεπώς, σε πραγματικές ιστορίες που ταλάνισαν για κάποιο χρονικό διάστημα τη διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων κάποιας σχολικής μονάδας της χώρας.
Οι περιπτώσεις (cases) που αναφέρονται είναι προβλήματα που αφορούν στις συγκρουσιακές σχέσεις που δημιουργούνται σε μια σχολική μονάδα, στην αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών όλης της οικογένειας των μαθητών που φοβάται όταν το ένα μέλος αποχωρίζεται από τα υπόλοιπα και στην υπερβολική προστασία, στην αγάπη που πνίγει και καθηλώνει το παιδί που τη δέχεται απαγορεύοντάς του να ορθοποδήσει και να ανοίξει τα φτερά του.
Βασικός στόχος των περιπτώσεων αυτών είναι να καταδειχτεί ο τρόπος εφαρμογής θεωρητικών διοικητικών εννοιών στην αμεσότητα της καθημερινής ζωής του σχολείου και να αποτελέσουν παράδειγμα για δράση σε αντίστοιχες περιστάσεις. Είναι καταστάσεις κατά τις οποίες απαιτήθηκε η συνεργασία και η σύμπνοια πολλών παραγόντων της σχολικής πραγματικότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν και μορφές πίεσης για τη διεύθυνση κάθε σχολείου που έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα, αποφασιστικά και, κυρίως, στη σωστή κατεύθυνση.
Η μελέτη περίπτωσης (Case Study) μπορεί να καταστεί χρηστική από τον μελετητή καθώς προσπαθεί να εμβαθύνει στην εξέταση μιας περίπτωσης καταδεικνύοντας θετικά και αρνητικά σημεία, δυνατούς ή αδύνατους τρόπους ενέργειας, αντιδράσεις και αποτελέσματα. Κατ’ αυτήν τη έννοια θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η αντιμετώπιση μιας μελέτης περίπτωσης πρέπει να διαπνέεται απ’ τη συλλογιστική μιας SWOT ανάλυσης, την οποία χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις και οργανισμοί προκειμένου να καταγράψουν και να κατανοήσουν το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον τους εστιάζοντας σε τέσσερις παραμέτρους: δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες, απειλές.
Κατά παρόμοιο τρόπο ένα case study ακολουθεί τον παρακάτω βηματισμό προκειμένου να αποβεί επιτυχής η επίλυσή του (Πανηγυράκης & Σιώμκος, 2005):
● Καθορισμός του προβλήματος / προβλημάτων.
● Καθορισμός αιτίων του προβλήματος.
● Ταξινόμηση των γεγονότων.
● Εναλλακτικές λύσεις.
● Επιλογή της καλύτερης λύσης.
Η δομή μιας μελέτης περίπτωσης συνεπώς, ακολουθεί έναν ορθολογικό τρόπο λήψης αποφάσεων, που συνοψίζεται στα εξής σημεία (Ξουρής, 2001):
● Στάδιο Διάγνωσης (εντοπισμός προβλήματος).
● Στάδιο Σχεδιασμού επέμβασης (τρόπος επέμβασης - σχεδιασμός).
● Στάδιο Εφαρμογής (Τρόποι παρέμβασης - μέθοδοι).
● Στάδιο Αξιολόγησης (Αποτίμηση - εντοπισμός αποκλίσεων - επαναπροσδιορισμός στόχων).
Τίτλος βιβλίου: | Η παιδαγωγική - διοικητική λειτουργία μέσα από παραδείγματα | ||
---|---|---|---|
Εκδότης: | Ανατολικός | ||
Συντελεστές βιβλίου: | Δημάρη Ελένη Β. (Συγγραφέας) | ||
ISBN: | 9786185136857 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
Στοιχεία έκδοσης: | Ιούνιος 2022 | Διαστάσεις: | 29x20 |
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική |
Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1867 από Ζακυνθινό πατέρα και από μητέρα Φαναριώτισσα. Η οικογένειά του εγκαταλείπει την Πόλη, όταν ο Γρηγόριος ήταν έντεκα μηνών και εγκαθίσταται στη Ζάκυνθο. Έτσι, τον κόσμο τον πρωτογνώρισε στο μαγευτικό αυτό νησί της Επτανήσου. Η γραφικότητα του τόπου, η πανώρια φύση με τις μοναδικές της ομορφιές, ο λαός της Ζακύνθου με τα ήθη και τα έθιμά του, η ιστορία και γενικά η επτανησιακή κουλτούρα, διαπλάθουν και επηρεάζουν βαθιά την ψυχή του. Ζυμώνεται με τους Ζακυνθινούς και όλα τα ερμηνεύει με την ιδιοσυγκρασία που κουβαλάει από το νησί του.
Μετά το γυμνάσιο ο Ξενόπουλος παρακολουθεί μαθήματα φυσικομαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Όμως, η λογοτεχνία και η δημοσιογραφία τον αποσπούν οριστικά. Συνεργάζεται με όλες σχεδόν τις εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής του.
Το 1890 ο Γεώργιος Δροσίνης του προτείνει και αναλαμβάνει αρχισυντάκτης στην Εστία. Το 1896 ο ιδιοκτήτης του παιδικού περιοδικού «Διάπλασις των παίδων» Νικόλαος Παπαδόπουλος τον παίρνει αρχισυντάκτη και αργότερα του αναθέτει τη διεύθυνση του περιοδικού.
Στη "Διάπλαση των Παίδων" η αγάπη του για το ελληνόπουλο τον οδήγησε να γράψει χιλιάδες "αθηναϊκές επιστολές", στις οποίες μιλούσε για διάφορα θέματα.
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έγινε ο δάσκαλος και μερίμνησε συστηματικά για το παιδί - αναγνώστη, για το παιδί που χρειάζεται αγωγή και παιδεία. Διακατέχεται από μια έμφυτη παιδαγωγική κλίση που την συνθέτουν η συμπάθεια και το ενδιαφέρον του για το παιδί, η δίψα και η πίστη του για την μόρφωσή του. Η προσφορά του στο τρίπτυχο σπίτι - οικογένεια - παιδί αρχίζει αμέσως μετά που αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού. Για πέντε περίπου δεκαετίες προσφέρει ένα αξιόλογο παιδαγωγικό και μορφωτικό έργο. Βοηθάει το παιδί - αναγνώστη να ανακαλύψει μόνο του το αντικείμενο της γνώσης και να αγκαλιάσει τη φύση, τις αξίες και τους συνανθρώπους του. Παίρνει στα χέρια του μια τεράστιας σημασίας εξουσία, τη διαπλαστική. Η προσφορά του αυτή δεν κατευθύνεται από κάποιο συγκεκριμένο και οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά κυρίως από το ένστικτό του και από την αγάπη του για το παιδί. Συνειδητά, όμως, «Ο Φαίδωνας» εργάστηκε για τη δημιουργία μιας παιδικής λογοτεχνικής γλώσσας - μιας γλώσσας ζωντανής - που θα άγγιζε τις τρυφερές ψυχές των παιδιών και που θα μάθαιναν έτσι χωρίς βιβλία και χωρίς δασκάλους. Πετυχαίνει, έτσι, ένα θερμό δόσιμο με τον αναγνώστη και μια απελευθερωτική και θετική στάση που μορφώνει και συγχρόνως δεν σκλαβώνει. "Η αδελφούλα μου" είναι το πρώτο παιδικό μυθιστόρημα που γράφει στη δημοτική γλώσσα.
Αν και είναι επηρεασμένος από τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές ανακατατάξεις, δεν περιορίζεται μέσα στα πλαίσια του ηθογραφικού μυθιστορήματος, αλλά προχωράει και ασχολείται με την περιγραφή των ψυχικών ικανοτήτων των ηρώων του. Γίνεται ένας ψυχογράφος που τηρεί όμως αυστηρά την αντικειμενικότητά του. Μόνο όταν
περιγράφει Ζακυνθινά τοπία και αρχίζουν να αναδύονται μέσα από αυτά οι μνήμες των παιδικών του χρόνων, εκφράζει υποκειμενικά συναισθήματα.
Ο ρεαλισμός του 1900 ήταν εκείνο που ζητούσαν οι πολλοί και εκείνο που μπορούσε να ενώσει την απόσταση ανάμεσα στους πολλούς και στη νέα, στην αδιαμόρφωτη ακόμα ελληνική πεζογραφία. Με τα μυστικά της ρεαλιστικής σχολής η αφήγησή του έστρωνε πιο άνετα. Ο Ξενόπουλος βέβαια είχε έμφυτη αφηγηματική ευκολία, καλαισθησία, γλώσσα γλαφυρή, απλή, ρέουσα, έτσι που άρεσε σε όλους. Δεν υπήρξε ποτέ ανιαρός και κουραστικός. Στάθηκε ένας γλωσσοπλάστης - ένας ακούραστος δημιουργός του Λόγου είτε έγραφε για εφημερίδα ή για περιοδικό ή θέατρο ή μυθιστόρημα ή διήγημα ή παιδικό ανάγνωσμα, δοκίμιο ή ποίηση.
Τα έργα του έχουν πλούτο, φυσικούς διαλόγους, οξύτητα παρατήρησης και άψογη τεχνική.
Το περιβάλλον των μυθιστορημάτων του Ξενόπουλου είναι πότε η Αθήνα και πότε η Ζάκυνθος. Ο συγγραφέας θέλει να μας περιγράψει την ελληνική κοινωνία της εποχής του. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας. Σε αρκετά έργα του περιγράφονται και ζωντανεύουν παλαιότερες κοινωνίες κυρίως της Ζακύνθου. Σε χρόνια ακμής, δύναμης, μεγαλείου, πλούτου και πολιτισμού, αναζήτησε και βρήκε πλούσιο και άφθονο υλικό που το εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα. Ένα θαυμάσιο και ίσως το πιο πρωτότυπο έργο του είναι «Το Φάντασμα», μια πρωτάκουστη αληθινή ιστορία που διαδραματίσθηκε το ΙΗ΄ αιώνα στη Βενετοκρατούμενη Ζάκυνθο.
"Ο Κόκκινος Βράχος" (1905) δίνει μια πετυχημένη απεικόνιση της ζακυνθινής ζωής. Πρόκειται για έναν έρωτα καταλύτη που τον βιώνει η ηρωίδα χωρίς τίποτα το κίβδηλο. Τρία από τα καλύτερα έργα του έχουν επίσης υπόθεση ζακυνθινή (Λάουρα 1915, Αναδυόμενη 1923, Τερέζα Βάρμα Δακόσια 1925). Εκείνα όμως που η κριτική αναγνώρισε αναμφίβολα τα καλύτερα μέσα στα τόσα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου, είναι οι "Πλούσιοι και Φτωχοί" (1919), και οι "Τίμιοι και Άτιμοι" (1921). Ανήκουν σε μια "κοινωνική τριλογία" όπου ο συγγραφέας προβληματίζεται πάνω σε κοινωνικά θέματα και το πετυχαίνει άριστα.
Δίπλα στο μυθιστορηματικό, σημαντικό είναι και το θεατρικό του έργο. Επηρεασμένος από τον Ίψεν, δίνει το 1904 το πιο συγκροτημένο ίσως από τη θεατρική άποψη έργο του, "Το Μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας", με κέντρο μια ευγενική μορφή και το μυστικό της που αφορά μια σκόνη - μια άσπρη σκόνη που θεραπεύει τον καταρράκτη ματιών. Από τα θεατρικά του έργα αρκετά αντέχουν και σήμερα. Διατηρούνται στη ζωή όχι για λόγους νοσταλγίας, αλλά χάρη στα ολοζώντανα πρόσωπα που έπλασε ο συγγραφέας. Τα έργα του όπως ο "Πειρασμός", "Φιόρο του Λεβάντε", "Στέλλα Βιολάντη", "Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας", "Φωτεινή Σάντη", "Αναδυόμενη", "Ποπολάρος", κ.α. παίζονται στο Θέατρο, διασκευάζονται για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Ο Ξενόπουλος πέθανε σε μεγάλη ηλικία το 1951 στην Αθήνα μακριά από το αγαπημένο του νησί.
- Ο κατήφορος (2023)
- Ο κατήφορος (2023)
- Η αναδυομένη (2023)
- Μυστικοί αρραβώνες (2023)
- Στέλλα Βιολάντη (2023)
- Αναδυομένη (2023)
- Πλούσιοι και φτωχοί (2023)
- Τίμιοι και άτιμοι (2023)
- Τυχεροί και άτυχοι (2023)
- Ο Ποπολάρος και άλλα διηγήματα (2022)
- Αναδυομένη (2022)
- Στέλλα Βιολάντη. Ισαβέλλα (2022)
- Σμαράγδα-Σμάραγδος, Ζαΐρα (2021)
- Καλήν εσπέραν, άρχοντες (2016)
- Το δικό μας Πάσχα (2016)
- Εισαγωγή στην ποίηση του Καβάφη (2012)
- Αυτοβιογραφικά κείμενα (1919-1948) (2009)
- Αυτοβιογραφικά κείμενα (1919-1948) (2009)
- Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ού αιώνα (2009)
- Χριστουγεννιάτικες ιστορίες (2009)
- Οκτώ ανατριχιαστικές ιστορίες με επτά γάτες και έναν Αθηναίο σκύλο (2007)
- Εισαγωγή στην πεζογραφία του Παπαδιαμάντη (2005)
- Οι γάτες της Δανάης (2004)
- Ελληνικά διηγήματα (2004)
- Νικόλας Σιγαλός (2002)
- Η κούκλα της Λιλίκας (2002)
- Ο μικρός Μέγας Αλέξανδρος (2002)
- Το θηριοτροφείο των παιδιών (2002)
- Ένα παιδί με τρεις οικογένειες (2001)
- Η γυναίκα του αντρειωμένου. Σάνκτα φαμίλια. Μια Γαλλίδα (2000)
- Η αναθρεφτή (2000)
- Η γάτα του παπά. Η Σουζάννα του παπά. Οχτρός αθανάσιμος (2000)
- Τα θηλυκά του Μουζά. Νυν απολύεις. Κοντραμπάντα. Παίζει κι ο παπάς (2000)
- Το σκαλιστήρι (2000)
- Ιστορία μιας χωρισμένης (2000)
- Νεοελληνικά αναγνώσματα (2000)
- Ο γύρος του κόσμου των παιδιών (2000)
- Μανόλιες. Καμπάνες. Το βραχιόλι. Ολάκερη βιβλιοθήκη (2000)
- Η μελλοθάνατη. Απορπισμένη. Το μούλικο (2000)
- Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας. Το ζακυθινό μαντίλι. Η κούκλα της νύφης (2000)
- Ο κακός δρόμος (2000)
- Ο τρελός με τους κόκκινους κρίνους (2000)
- Κελαηδισμοί. Η φούρκα. Η Σκουφάτη. Η ζωή και ο θάνατος της Αργυρούλας (2000)
- Στέλλα Βιολάντη (2000)
- Ο Μάγκαλος. Νόστιμον ήμαρ. Το ψωμί (2000)
- Πετριές στον Ήλιο (2000)
- Μανταλένα. Ερμίνα το πουλημένο κορμί. Έντεκα χρονών (2000)
- Αθανασία. Ένα κορίτσι που κάτι του έλειπε. Τα κουπόνια (2000)
- Οι ερωτευμένοι. Νανότα (2000)
- Ο κύριος Σπουργιτάκης (1999)
- Ο Μπέμπης Αρχιλήσταρχος (1999)
- Μνήμη του Ηλία Βενέζη (1999)
- Τα αρκουδάκια πρόσκοποι (1999)
- Το καλό μου βιβλίο (1999)
- Η κυρία Τρομάρα (1998)
- Οι μικροί βοσκοί (1998)
- Τα πουλιά της αυλής (1998)
- Ο Γιαννάκης στο λούνα παρκ (1998)
- Ο ανδρείος Αχιλλέας (1998)
- Ο Τάκης και ο Τοτός (1998)
- Μενεξεδένιο μπουκετάκι. Ο δικηγόρος (1997)
- Η παρούσα ώρα (1997)
- Ο γάμος του Νάσου (1997)
- Ιστορία ενός ανδρογύνου (1996)
- Διηγήματα (1996)
- Φωτεινή (1996)
- Η περιπέτεια της Μαρίνας (1996)
- Η Σμυρνιά (1995)
- Σαν εκκλησιά στην ερημιά (1995)
- Η μοίρα του Μαρή (1994)
- Πρόσφυγες (1994)
- Η νύχτα του εκφυλισμού (1994)
- Μάνα και θυγατέρα (1994)
- Φοιτηταί κι Αρσακειάδες (1994)
- Απ' την κουζίνα στο χαρέμι (1994)
- Πνεύματα (1994)
- Το μαρτύριο μιας νέας αγίας (1994)
- The Downfall (1992)
- The Three-sided Woman (1992)
- Ο πειρασμός. Πολυγαμία. Το ζευγάρωμα (1991)
- Πεπρωμένα. Οι φοιτηταί. Δεν είμαι εγώ ή η λογική (1991)
- Η ωραία μαμά. Έτσι είναι ο κόσμος (1991)
- Μαριτάνα. Ποπολάρος. Θείος Όνειρος (1991)
- Ραχήλ. Στέλλα Βιολάντη (1991)
- Μονάκριβη. Ακτίνες Ν. Το φιόρε του Λεβάντε (1991)
- Ο τρίτος. Ο ψυχοπατέρας. Φωτεινή Σάντρη. Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας (1991)
- Ανιέζα. Χαίρε νύμφη. Το ανθρώπινο. Καβαλλερία Ποπολάνα (1991)
- Μεγάλη γυναίκα (1989)
- Η νίκη της Παυλίνας (1989)
- Στην αυγή της ζωής (1989)
- Χωρίς τίποτα (1989)
- Παυλίνα (1989)
- Ένας αλλόκοτος γάμος (1989)
- Χωρίς τίποτα (1989)
- Παυλίνα (1989)
- Το κορίτσι που αγάπησε (1989)
- Η νίκη της Παυλίνας (1989)
- Ο αρραβωνιαστικός μου (1989)
- Τρεις αδελφές (1989)
- Ο κοσμάκης. Τα τελευταία όνειρα (1984)
- Ο Ποπολάρος (1984)
- Αφού έριξε τα τείχη (1984)
- Πιστή στον έρωτα (1984)
- Στέλλα Βιολάντη. Ισαβέλλα (1984)
- Ζήλεια χωρίς αγάπη (1984)
- Ο κοσμάκης. Το κέντρο (1984)
- Διηγήματα (1984)
- Ο γιος μου κι η κόρη μου (1984)
- Τερέζα Βάρμα Δακόστα (1984)
- Δίλημμα (1984)
- Μαίρη και Μαρίνα (1984)
- Πλούσιοι και φτωχοί (1984)
- Ο κόκκινος βράχος (1984)
- Μεγάλη περιπέτεια (1984)
- Παληά Αθήνα (1984)
- Μεγάλη αγάπη (1984)
- Η ψεύτρα (1984)
- Η αναδυομένη (1984)
- Ευτυχία. Ο γάμος της Λίτσας (1984)
- Γκιοβάννα (1984)
- Αρραβωνιασμένοι στα ψέματα (1984)
- Ο κατήφορος (1984)
- Η τιμή του αδελφού (1984)
- Δεν ήταν γραφτό (1984)
- Λάουρα (1984)
- Αθηναϊκές επιστολές (1984)
- Λίζα (1984)
- Ο κοσμάκης. Το πρωτοξύπνημα (1984)
- Ο κόσμος κι ο Κοσμάς (1984)
- Ρηγγίνα Λέζα (1984)
- Το φάντασμα (1984)
- Η αδελφούλα μου (1984)
- Μυστικοί αρραβώνες (1984)
- Μαργαρίτα Στέφα (1984)
- Ο ουρανοκατέβατος (1984)
- Οι σύζυγοι της Νίνας (1984)
- Αφροδίτη (1984)
- Τίμιοι κι άτιμοι (1984)
- Διηγήματα (1984)
- Ιστορία μιας χωρισμένης και άλλα διηγήματα (1984)
- Ο σύζυγος της θεατρίνας (1984)
- Τυχεροί και άτυχοι (1984)
- Ο πόλεμος (1984)
- Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες (1984)
- Ο κοσμάκης. Ο γυρισμός (1984)
- Ο Μινώταυρος και άλλα διηγήματα (1984)
- Απάνεμα βράδια (1984)
- Η άπιστη (1984)
- Η τρίμορφη γυναίκα (1984)
- Η απερίγραπτη (1984)
- Ο Ποπολάρος ()
Δείτε επίσης:
Είδατε πρόσφατα:


