Τι είναι ένας συγγραφέας;

Εκδότης:
Πλέθρον
Έτος:
2021
ISBN:
9789603483687
Σελίδες:
86
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Τι είναι ένας συγγραφέας;
Τιμή εκδότη:€6,50
Η τιμή μας: €5,85
στο καλάθι
Τι είναι ένας συγγραφέας;
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνοψιστούν το εύρος και το βάθος των ερωτημάτων που θέτει ο Michel Foucault στη διάλεξή του "Τι είναι ένας συγγραφέας;" (1969), από την περίληψη που έδωσε ο ίδιος, για να αναδείξει την αδιαφορία απέναντι στο υποκείμενο της γραφής ως αναγκαία προϋπόθεση για την εγγραφή της κριτικής ως ιστορικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων:
"1) Το όνομα του συγγραφέα: η αντιμετώπισή του εν είδει καθορισμένης περιγραφής είναι ανέφικτη· αδυνατούμε, επίσης, να το αντιμετωπίσουμε ως ένα σύνηθες κύριο όνομα.
2) Η σχέση οικειοποίησης: ο συγγραφέας δεν έχει ακριβώς ούτε την ιδιοκτησία των κειμένων του ούτε την ευθύνη γι' αυτά· δεν είναι ούτε παραγωγός τους ούτε επινοητής τους. Ποια η φύση της speech-act που επιτρέπει να πούμε ότι υπάρχει έργο;
3) Η σχέση απόδοσης: ο συγγραφέας είναι αναμφίβολα εκείνος στον οποίο μπορούμε να αποδώσουμε ό,τι ειπώθηκε και ό,τι γράφηκε. Αλλά η απόδοση -ακόμη και όταν πρόκειται για έναν γνωστό συγγραφέα- είναι αποτέλεσμα περίπλοκων κριτικών διεργασιών, σπάνια δικαιολογημένων. Η αβεβαιότητα του opus.
4) Η θέση του συγγραφέα: θέση του συγγραφέα μέσα στο βιβλίο (χρήση των "μετασχηματιστών", λειτουργίες των προλόγων, ομοιώματα του γραφέα, του απαγγέλοντος, του έμπιστου ακροατή, του συγγραφέα απομνημονευμάτων) [...]."
Τίτλος βιβλίου:Τι είναι ένας συγγραφέας;
Τίτλος πρωτότυπου:Qu'est-ce qu'un auteur?
Εκδότης:Πλέθρον
Συντελεστές βιβλίου:Foucault, Michel, 1926-1984 (Συγγραφέας)
Πατσογιάννης, Βασίλειος (Μεταφραστής)
Λάγιος, Θανάσης (Επιμελητής)
ISBN:9789603483687
Σειρά εκδότη:Μικρόκοσμος
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2021
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες