1453-1821. Από την τουρκοκρατία στην παλιγγενεσία
Από την κατάκτηση στην εξέγερση, μια διαδρομή τεσσάρων σχεδόν αιώνων. Από το Βυζάντιο στην Τουρκοκρατία κι από εκεί στην Επανάσταση. Από τις νομαδικές μετακινήσεις στη δημιουργία αυτοκρατοριών κι από εκεί στα έθνη-κράτη. Ο ρόλος του Ισλάμ, η σταδιακή υπεροχή των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων στη ∆ύση. Στοιχεία που όρισαν τη νέα σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη. Η Ελλάδα συνδέει την Ευρώπη και συνδέεται η ίδια μαζί της, μέσα από τις αρχαίες της καταβολές. Η ελληνική εξέγερση και ανεξαρτησία δημιουργεί όμως νέες συνθήκες, νέες προκλήσεις αμοιβαίας αποδοχής.
Το 1453 και το 1669, όταν ολοκληρώνεται η οθωμανική κατάκτηση ελληνικών εδαφών, έχουμε σειρά φαινομένων στην πνευματική ζωή που επηρεάζουν την πολιτική ιστορία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και το 1821, στην αρχή της παλιγγενεσίας. Η ελληνική γλώσσα, που καθιστούσε ―με την ανάγνωση της ελληνόφωνης Καινής ∆ιαθήκης― προσβάσιμη για τους Χριστιανούς την ψυχική σωτηρία, οδηγεί στην ανακάλυψη των αρχαίων κειμένων, με την καθοδήγηση αποστόλων του ∆ιαφωτισμού.
Η αφήγηση συναρπαστική, η διαδρομή εντυπωσιακή και, συχνά, άγνωστη.

Ρούσης Γιώργος Τ.
O Γιώργος Ρούσης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Ναυτικό και Αεροπορικό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB), του οποίου είναι και διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, και στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Παρισιού (IIAP). Την περίοδο της Χούντας, οπότε και όντας μέλος του ΚΚΕ καταδικάστηκε ερήμην από το Στρατοδικείο σε τουλάχιστον (!!!) 2 χρόνια φυλακή, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στις Βρυξέλλες και για ένα χρόνο στο Αλγέρι. Μετά από την πτώση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα και ήταν για χρόνια μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο διδακτικό προσωπικό του οποίου ανήκει από το 1980. Έχει επίσης διδάξει στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Μπένα Κνουν του Αλγερίου. Είναι γνωστός διανοητής της κομμουνιστικής Αριστεράς. Οι θεωρητικές του αναζητήσεις περιστρέφονται κυρίως στα ζητήματα του κράτους και της χειραφέτησης του ανθρώπου, τα οποία και αντιμετωπίζει από μαρξιστική σκοπιά. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε περιοδικά κι εφημερίδες, καθώς και πολλά βιβλία.
Από τη Σύγχρονη Εποχή έχουν εκδοθεί μεταξύ άλλων τα βιβλία του:
– Ο Λένιν για τη γραφειοκρατία, 1985.
– Ασιατικός τρόπος παραγωγής και σοσιαλισμός, 1989.
Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι:
– Ο ελεύθερος χρόνος, μέτρο του πλούτου,
– Εργατική τάξη και επανάσταση,
– Ο μύθος της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας,
– Χριστιανισμός, Μαρξισμός, βίοι παράλληλοι, από τις εκδόσεις Γκοβόστη.
– Αστική Δημοκρατία. Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης, από τη Σύγχρονη Εποχή.
(Πηγή: "Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή", 2023)