Μπαρ. Οινογνωσία
Σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, η προσφορά ενός ποτού αποδεικνύει φιλοξενία. Το είδος του ποτού που προσφέρεται διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι ανάλογο με το κλίμα που επικρατεί, την ώρα της ημέρας, τα έθιμα κτλ. Επειδή αντικειμενικές συνθήκες σε πολλές περιοχές δεν επέτρεπαν ή δεν επιτρέπουν την εύκολη προμήθεια των διαφόρων ποτών από τους καταναλωτές, δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν επιχειρήσεις με αντικείμενο την προμήθεια και τη διάθεση ποτών στους καταναλωτές είτε σε χονδρική είτε σε λιανική μορφή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που διαθέτουν έναντι αμοιβής διάφορα ποτά, κυρίως αλκοολούχα, σε μικρές ποσότητες (μερίδες). Οι επιχειρήσεις αυτές χαρακτηρίζονται με το γενικό όνομα Μπαρ (Bar) και μπορεί να λειτουργούν είτε ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις είτε ως τμήματα μεγαλύτερης επιχείρησης, όπως είναι ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο, ένα επιβατικό πλοίο κτλ.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για τον φοιτητή, τον επαγγελματία ή τον μάνατζερ μιας επιχείρησης μπαρ, με οποιαδήποτε μορφή κι αν λειτουργεί αυτή.
Σε αυτό παρουσιάζονται:
• Ο σχεδιασμός και ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης μπαρ, με αναφορά στις αρχές οργάνωσης, ελέγχου και διοίκησης.
• Η εγκατάσταση και ο εξοπλισμός του μπαρ σε μηχανήματα και σκεύη.
• Τα κυριότερα αλκοολούχα ποτά τα οποία προτιμούν οι καταναλωτές και ο τρόπος παρασκευής τους.
• Οι ελληνικοί και ξένοι οίνοι, οι αφρώδεις οίνοι και η μπίρα.
• Η τεχνική παρασκευής και σερβιρίσματος ποτών, αλκοολούχων και μη.
• Οι προμήθειες, η αποθήκευση και ο έλεγχος των προϊόντων.
• Η κοστολόγηση-τιμολόγηση και η σύνταξη καταλόγου.
• Ζητήματα που αφορούν την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και τη διαχείριση κινδύνων.

Σολωμός Διονύσιος
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798, από αριστοκρατική οικογένεια. Το 1808 στάλθηκε στην Ιταλία για σπουδές και σπούδασε νομικά. Μετά από δέκα χρόνια επιστρέφει στη Ζάκυνθο με γερή φιλολογική μόρφωση. Εκείνη την εποχή γίνεται δεκτός σε μια φιλολογική οργάνωση όπου αναγνωρίζεται ως στιχουργός. Στο τέλος του 1828 εγκαταλείπει τη Ζάκυνθο και εγκαθίσταται στη Κέρκυρα για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Το 1833 ένα σοβαρό οικογενειακό γεγονός τον ταράζει, ο ετεροθαλής αδελφός του δηλώνει στις λιμενικές αρχές την κληρονομιά από τον πατέρα του και τη διεκδικεί. Όλα τα χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα γιατί, όπως υποστηρίζεται, "δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνηματα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής". Όταν ο Σολωμός γύρισε από την Ιταλία, έφερε μαζί του ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Αργότερα δημιουργεί αυτοσχέδια σονέτα και τέλος λυρικά ποιήματα. Το πρώτο εκτενές ποίημα του Σολωμού είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" που είναι γραμμένος σε τετράστιχες στροφές. Ο Σολωμός πέθανε το Φεβρουάριο του 1857 από εγκεφαλική συμφόρηση. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν στην αρχή σε ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σολωμός ως ποιητής απέκτησε φήμη από τα νεανικά του χρόνια και ότι με το πέρασμα των δεκαετιών το ποιητικό του έργο δεν ξεπεράστηκε.