Το Εικοσιένα. Μύθοι και πραγματικότητες

Επιλογή άρθρων, επιφυλλίδων και ομιλιών
Εκδότης:
Καλλιγράφος
Έτος:
2021
ISBN:
9789609568777
Σελίδες:
276
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το Εικοσιένα. Μύθοι και πραγματικότητες
Τιμή εκδότη:€16,00
Η τιμή μας: €14,40
Το Εικοσιένα. Μύθοι και πραγματικότητες
"...Από όσα ακούσατε έχει γίνει κατανοητό, ελπίζω, ότι οι κοινωνικές πραγματικότητες, σε διάφορες χρονικές περιόδους, αλλάζουν, πολύ ή λίγο, ανατρέπονται ενδεχομένως· είπαμε επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, ότι πολλά γεγονότα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν μοιάζουν τα σημερινά να είναι ίδια με τα παλιά, αλλά δεν είναι: έτρωγαν οι άνθρωποι, τρώνε, και θα συνεχίσουν, πάντα, να τρώνε. Εντούτοις, το σημερινό "τρώνε" είναι αλλιώτικο από αυτό του 18ου αιώνα από όλες τις απόψεις· επομένως, αποκαλύπτω το ένα από τα δύο λόγια που ήθελα να πω: η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Η διάρκεια κατά την οποία ένα γεγονός παραμένει χωρίς να αλλάξει είναι πάλι συνάρτηση του χρόνου και του χώρου· παλιότερα πολύ μεγάλη διάρκεια, μετά όλο και μικρότερη.
Το δεύτερο από τα δύο λόγια είναι απόρροια του πρώτου: η Ιστορία δεν διδάσκει. Λένε όσοι τη θέλουν να διδάσκει εκείνη την πελώρια ανοησία, ότι, λέει, μαθαίνουμε Ιστορία για να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος. Όταν ακούω κάτι τέτοια, σκέφτομαι τον Κολοκοτρώνη να λέει στο σημερινό στρατηγό: "Να προσέχεις στο Βαλτέτσι· έχει κάτι κοτρώνες που, αν δεν προσέξεις θα την πάθεις όπως την έπαθα εγώ: σκόνταψα και μετά κούτσαινα δυο μήνες!". [Απόσπασμα διάλεξης του Βασίλη Κρεμμυδά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 11 Νοεμβρίου 2008]
Τίτλος βιβλίου:Το Εικοσιένα. Μύθοι και πραγματικότητες
Υπότιτλος βιβλίου:Επιλογή άρθρων, επιφυλλίδων και ομιλιών
Εκδότης:Καλλιγράφος
Συντελεστές βιβλίου:Κρεμμυδάς, Βασίλης Ν., 1935-2017 (Συγγραφέας)
Κρεμμυδά, Ευγενία (Επιμελητής)
ISBN:9789609568777
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2021
Σημείωση:Πρόλογος: Γιάννης Στουρνάρας
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Κρεμμυδάς, Βασίλης Ν., 1935-2017

Κρεμμυδάς, Βασίλης Ν., 1935-2017
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς γεννήθηκε το 1935 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας· εκεί τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1959 έλαβε πτυχίο Ιστορίας και αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1964 έως το 1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Lyon και στην τότε Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Παρίσι. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1972 με τη διατριβή "Το εμπόριο της Πελοποννήσου στον 18ο αιώνα". Το 1981 εκλέχτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βιβλίο "Συγκυρία και εμπόριο στην προεπαναστατική Πελοπόννησο, 1793-1821". Το 1965-1967 διατέλεσε λέκτωρ των νέων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Lyon. Επί 17 χρόνια εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Ζηρίδη και Σχολή Μωραΐτη) και το 1979-1982 δίδαξε ως ειδικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1987 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε προσκληθεί (professeur invite) δύο φορές σε πανεπιστήμια του Παρισιού. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας "Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης". Τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν προσανατολισμένα στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες του τέλους της Τουρκοκρατίας και του ελληνικού 19ου αιώνα και σε ζητήματα της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων δεκαετιών του βίου του ελληνικού κράτους. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 82 ετών.

Άλλα έργα του συγγραφέα:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες