Κόνα Βασιλεία και το δώρο του Θεού
Η κόνα Βασιλεία είναι η μικρασιάτισσα γιαγιά της συγγραφέως. Κοντά της άκουσε και έμαθε για τα πάθια και τους καημούς ενός λαού που σήκωσε με περισσή καρτερία και υπομονή τον ξεριζωμό του και πάσχισε, μέσα από αντίξοες συνθήκες, να στρώσει δρόμο ζωής απ' την αρχή. Εξιστορώντας τη ζωή αυτής της γυναίκας, την ιστορία της οικογένειάς της, η συγγραφέας φιλοδόξησε να περιγράψει την πορεία μιας μεσοαστικής οικογένειας που κλήθηκε μέσα από δραματικά γεγονότα να οργανώσει τη ζωή της σε νέους τόπους, με νέα ήθη, με διαρκή αγώνα.
Οι ήρωες του βιβλίου κινούνται στα απροσδιόριστα όρια της ζωής, πολλές φορές ερήμην των επιθυμιών τους, σαν ένα ποτάμι να τους οδηγεί σε τέλος που δε θα επιθυμούσαν. Η κόνα Βασιλεία είναι συγχρόνως μια γυναίκα, από τις πολλές αυτού του τόπου, που διαθέτει άπειρες δυνάμεις ζωτικότητας και αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο μιας σειράς γεγονότων που επηρεάζουν βαθύτατα τη ζωή των ανθρώπων του περιβάλλοντος της, παίζοντας η ίδια τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τραγωδία που στήνει η ίδια η ζωή.

Πάσχος Παντελής Β.
Ο Παντελής Β. Πάσχος γεννήθηκε στη Λευκοπηγή Κοζάνης το 1933. Ποιητής, θεολόγος. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κοζάνης και σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 φεύγει με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου εκπονεί και την πρώτη του διδακτορική διατριβή στη βυζαντινή φιλολογία. Μετά συνεχίζει την ειδίκευση στη βυζαντινή υμνογραφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατόπιν μεταβαίνει στη Γερμανία για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, τον καλεί ο αείμνηστος Καθηγητής Ανδρέας Φυτράκης να επιστρέψει και να εργαστεί κοντά του στη Θεολογική Σχολή. Έτσι, το 1972 διορίζεται και εργάζεται ως επιμελητής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και τη δεύτερη διδακτορική του διατριβή. Ομότιμος καθηγητής Αγιολογίας-Υμνολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
(Πηγή: "Εκδόσεις Αρμός", 2022)