
Το "Νέο Φαρμακευτικό Δίκαιο" αποτελεί την εξέλιξη των δυο προηγούμενων τόμων Α’ και Β’ του Φαρμακευτικού Δικαίου. Ο συγγραφέας με τη νέα έκδοση εμπλουτίζει την Φαρμακευτική βιβλιογραφία με νέα δεδομένα που αφορούν στις ρυθμιστικές και κανονιστικές διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την παραγωγή, εμπορία και διακίνηση των φαρμάκων. Τα νέα αυτά δεδομένα συμπληρώνουν και υποστηρίζουν την σχετική βιβλιογραφία του ιδίου από το 2003 με την "Επίτομο Φαρμακευτική Νομοθεσία" (2003, 2005, 2008) και τους τόμους Α’ και Β΄ του "Φαρμακευτικού Δικαίου", 2007 και 2010, αντίστοιχα.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι εξελίξεις στον τομέα των ρυθμιστικών και κανονιστικών διατάξεων, οδήγησαν σε σημαντικές ανακατατάξεις του νομοθετικού πλαισίου, ειδικά στην μνημονιακή περίοδο 2010 - 2018. Η νέα νομική πραγματικότητα, ειδικά λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων, δημιούργησε την ανάγκη καταγραφής του «Νέου Φαρμακευτικού Δικαίου» στο οποίο ο συγγραφέας έλαβε υπόψη του, τις κοινωνικές αλλά κυρίως τις οικονομικές αλλαγές, οι οποίες επηρέασαν και επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ελλήνων αλλά και των λειτουργών υγείας, όπως των Φαρμακοποιών.
Οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας και βεβαίως της φαρμακοθεραπείας μας εκπλήσσουν συνεχώς και οδηγούνται από την πρόοδο της τεχνολογίας και των εφαρμογών της. Έτσι τα δημογραφικά θέματα και οι επιδημιολογικές ανατροπές καθώς και οι αναδυόμενες νόσοι όπως π.χ. η φυματίωση, θα επηρεάσουν τα συστήματα υγείας. Οι οικονομικές εξελίξεις στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, σίγουρα θα επηρεάσουν ή και θα μεταβάλουν τον τρόπο πρόσβασης των ασθενών στην ιατρική περίθαλψη και στην φαρμακευτική αγωγή. Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, αποτελεί μια νέα δυναμική την οποία θα πρέπει να κατανοήσουμε. Οι επιχειρηματικές ανατροπές μέσω των συγχωνεύσεων μεγάλων εταιρειών του φαρμακευτικού χώρου διευρύνουν την γεωγραφική τους δραστηριότητα και μεταβάλουν τον φαρμακευτικό χάρτη της διακίνησης των προϊόντων υγείας.
Θα πρέπει βεβαίως να λάβουμε υπόψη και τις εξελίξεις στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και το οποίο θα προκαλέσει ανατροπές στον σύγχρονο αλλά παράλληλα παραδοσιακό ρόλο του Φαρμακοποιού. Η ευκολία της αγοράς των θεραπευτικών προϊόντων από τους ασθενείς δηλ. το πως διευκολύνονται να κάνουν τις αγορές τους, σηματοδοτεί την μελλοντική εξέλιξη στον τομέα της ασφαλούς προμήθειας των φαρμάκων, αλλά και του εμπορικού δικαίου όσον αφορά τις νέες εταιρικές μορφές. Οι ικανότητες του φαρμακοποιού που θα συσχετισθούν με την σύνδεση και συνεργασία του με παρόχους υπηρεσιών υγείας και ίσως και με την τοποθέτηση περιπτέρων τηλειατρικής εντός του φαρμακείου, αποτελεί μια νέα αναδυόμενη προοπτική παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας. Η δημιουργία από τον ίδιο τον ασθενή προσωπικού ιατρικού φακέλου με βάση την εξέλιξη των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης πληροφοριών οι οποίες μπορούν να δώσουν οποιαδήποτε ιατρική πληροφορία και κατά συνέπεια η λογική της αυτοπαρακολούθησης, δημιουργεί νέο νομικό περιβάλλον και νέες προκλήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο στον τομέα της υγείας και της φαρμακοθεραπείας. Επίσης, προγράμματα ανταμοιβών των ασθενών (μπόνους) σε αγορές από το φαρμακείο, αναδύεται ως μια εξέλιξη στον τομέα των πωλήσεων, όπως συμβαίνει στην κατανάλωση εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Καταγράφεται λοιπόν ως αυτονόητο το γεγονός ότι ο συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο του: "Η δόμηση της σύγχρονης Ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας δεν εξαρτάται πλέον από την βούληση μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας, αλλά έχει να κάνει με τις υπαγορεύσεις νέων κανόνων της Παγκόσμιας Αγοράς, από έναν αχαλίνωτο αθέμιτο ανταγωνισμό, που στον τομέα του φαρμάκου, προσπαθεί να εξαφανίσει αρχές που βασίζονται στην επιστήμη και στην κοινωνική ηθική". Η παραπάνω αναφορά του συγγραφέα είναι καταλυτική για την κατανόηση των γεγονότων και των εξελίξεων που έρχονται τα επόμενα χρόνια και τίθεται προς συζήτηση η αυτονόητη ερώτηση: Πιστεύουμε ότι η Παγκόσμια Αγορά και οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα αποτελούν τους πλοηγούς της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου και ρυθμιστικών διατάξεων στον τομέα της υγείας και της φαρμακοθεραπείας;
Το παρόν έργο αποτελεί ένα χρήσιμο και αναπόσπαστο εργαλείο για όσους ασχολούνται με ζητήματα που εμπίπτουν στην ύλη της φαρμακευτικής νομοθεσίας, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό εγχειρίδιο το οποίο συγκεντρώνει το σύνολο του φαρμακευτικού δικαίου εμπλουτισμένο με ερμηνεία και πλούσια ερμηνευτικά σχόλια του συγγραφέα.
Τίτλος βιβλίου: | Νέο φαρμακευτικό δίκαιο | ||
---|---|---|---|
Εκδότης: | Νομική Βιβλιοθήκη | ||
Συντελεστές βιβλίου: | Καπώνης, Πάνος, 1947- (Συγγραφέας) | ||
ISBN: | 9789606227707 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
Στοιχεία έκδοσης: | Ιούνιος 2019 | Διαστάσεις: | 24x17 |
Σημείωση: | Πρόλογος: Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος, Σωτήρης Στ. Νικολαρόπουλος. | ||
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο |
Μανιτάκης, Αντώνης Ν., 1944-
Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944, όπου μεγάλωσε και σπούδασε νομικά. Διδάκτωρ νομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, εξελέγη, το 1982, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (διαδεχόμενος τον Αριστόβουλο Μάνεση), όπου δίδαξε, έκτοτε, τα μαθήματα του Συνταγματικού Δικαίου, της Πολιτειολογίας, των Συνταγματικών Ελευθεριών και του Δικαστικού Ελέγχου της Συνταγματικότητας των νόμων, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ως τη συνταξιοδότησή του, τον Σεπτέμβριο του 2011. Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ (1987), του Παρισιού Χ (1989), της Ρώμης (1994), της Ναντ (2002) και εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ (1998-99). Επίσης, δίδαξε από το 2004 έως το 2010 στα θερινά σεμινάρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Μονπελιέ, θέματα Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Έχει ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρπωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πρόεδρος του Ομίλου Συνταγματολόγων "Αριστόβουλος Μάνεσης". To 2007 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που απονέμεται στη μνήμη των καθηγητών Ξανθόπουλου και Πνευματικού, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός Yπουργός Eσωτερικών στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών. Τον Ιούνιο του 2012, μετά από πρόταση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), συμμετείχε στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του έως την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, τον Ιούνιο του 2013.
- Η κυριαρχία στο θολό τοπίο της παγκόσμιας διακυβέρνησης (2023)
- Η Συνταγματική συγκυρία της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας (1976-1997) (2021)
- Πολιτική επιστήμη, Διακλαδική και συγχρονική διερεύνηση της πολιτικής πράξης (2016)
- Δημοκρατία, Σύνταγμα, Ευρώπη στην εποχή της κρίσης (2012)
- Constitutional Charters of the Ionian Islands (2012)
- Η δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας (2011)
- Η διαδικασία εκλογής προέδρου δημοκρατίας και οι ερμηνευτικές της αμφιλογίες (2010)
- Εξουσία και κοινωνία (2010)
- Συνταγματική οργάνωση του κράτους (2009)
- Τι είναι πολίτευμα (2009)
- Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου (2008)
- Το Σύνταγμα της Ελλάδος 1975/1986/2001/2008 (2008)
- Τι είναι Σύνταγμα (2007)
- Τι είναι κράτος (2007)
- Ο Ιανός του εθνικισμού και η ελληνική βαλκανική πολιτική (2007)
- Συνταγματική οργάνωση του κράτους (2007)
- Ορθοδοξία και νεωτερικότητα (2007)
- Η επικουρική ασφάλιση των τραπεζοϋπαλλήλων (2006)
- Το σύνταγμα του 2001 και τα δικαιώματα του ανθρώπου (2004)
- Ελληνικό συνταγματικό δίκαιο (2004)
- Σύνταγμα. Ελληνική πολιτεία. Ευρωπαϊκή συμπολιτεία (2004)
- Το Σύνταγμα της Ευρώπης αντιμέτωπο με την εθνική και λαϊκή κυριαρχία (2004)
- Το σύνταγμα του 2001 και τα δικαιώματα του ανθρώπου (2002)
- Συνταγματική οργάνωση του κράτους (2001)
- Οι σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος-έθνος (2000)
- Για μια Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων (1998)
- Η συνταγματική συγκυρία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας (1997)
- Ερμηνεία του Συντάγματος και λειτουργία του πολιτεύματος (1996)
- Κράτος δικαίου και δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας (1994)
- Ο θεσμός της αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το ισχύον Σύνταγμα (1993)
- Μελέτες για μια κριτική θεώρηση του δικαίου (1985)
- Το υποκείμενο των συνταγματικών δικαιωμάτων (1981)