Το κοινωνικό έπος των καραγκούνηδων της Θεσσαλίας

Εκδότης:
Σταμούλης Αντ.
Έτος:
2019
ISBN:
9786185161972
Σελίδες:
560
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Το κοινωνικό έπος των καραγκούνηδων της Θεσσαλίας
Τιμή εκδότη:€33,92
Η τιμή μας: €30,53
στο καλάθι
Το κοινωνικό έπος των καραγκούνηδων της Θεσσαλίας
Το βιβλίο τούτο αναφέρεται στο αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα γενικά και ειδικά-διεξοδικά στο ομώνυμο ζήτημα στη Θεσσαλία μετά το 1881. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για τη μικροϊδιοκτησία στο δυτικο-θεσσαλικό κάμπο, την αρπαγή και τσιφλικοποίησή της από τον Αλή-Πασά, την κατάληψη... παραχώρηση... απελευθέρωση (;) της Θεσσαλίας το 1881,τους τσιφλικάδες (ιδιώτες, κράτος, μοναστήρια, ευεργέτες, καταπιεστές, και τουρκόφρονες), την ελονοσία και τις συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, το πρώιμο αγροτικό κίνημα στο δυτικοθεσσαλικό κάμπο και μετά σ' όλη τη Θεσσαλία, τις οδυνηρές συνέπειες των εξώσεων, τις συνθήκες ζωής των κολίγων, το Μαρίνο Αντύπα, τις απόπειρες λύσης του αγροτικού ζητήματος, την κορύφωση του αγώνα των Θεσσαλών αγροτών Καραγκούνηδων και τις οργανωμένες εξεγέρσεις ή το κοινωνικό τους Έπος, τη δυσφήμηση των αρχαίων Θεσσαλών, των Νεοελλήνων γενικά και των Καραγκούνηδων ειδικά από πληρωμένους κατά κανόνα κονδυλοφόρους.

Γίνεται ακόμη λόγος για την απήχηση της εξέγερσης της Καρδίτσας, της μήτρας του αγώνα των αγροτών, και κατεξοχήν του Κιλελέρ, τη λύση του αγροτικού ζητήματος σε Ευρώπη-Βαλκάνια και τη σημασία της για την Ελλάδα, το χαρακτηρισμό της εξέγερσης, τη συνεισφορά, ενδεικτικά, των Καραγκούνηδων στους αγώνες του Έθνους του 1912-1913 και 1917, τη δικαίωση και εξύμνηση των κολίγων αγροτών Καραγκούνηδων.

Επομένως δικαιούμαστε να υποστηρίξουμε ότι, χωρίς να αγνοούμε τα γενικώς γνωστά, εισάγουμε προς συζήτηση νέα θέματα, αξιοποιούμε αχρησιμοποίητο μέχρι τώρα υλικό από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες π.χ. Μαρξ, αγορεύσεις της Βουλής των Ελλήνων, αξιοποιούμε προπαντός και άγνωστο αρχειακό υλικό. Από την εντρύφησή μας στο αγροτικό ζήτημα και στους αγώνες των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, και όχι μόνο, αναδεικνύεται ανάγλυφα το απαράμιλλο ήθος των ανώνυμων αλλά και των επώνυμων.
Τίτλος βιβλίου:Το κοινωνικό έπος των καραγκούνηδων της Θεσσαλίας
Εκδότης:Σταμούλης Αντ.
Συντελεστές βιβλίου:Ντούλας, Χαρίλαος Σωτ. (Συγγραφέας)
ISBN:9786185161972
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2019
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Εθνολογία, Λαογραφία και Πολιτισμός
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες