24 μορφές της νεοελληνική λογοτεχνίας
Συγκεντρούνται εις αυτό το βιβλίον 24 μελετήματα περί αντίστοιχες μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όλες οπωσδήποτε αξιόλογες αν και ασφαλώς -σε διάφορο βαθμό και είδος- ελάσσονες και μείζονες. Οι μορφές αυτές δεν συνδέονται μεταξύ των με κοινά χαρακτηριστικά ή γνωρίσματα, εις τρόπον ώστε να συγκροτούν κάποιαν ομοιογένεια. Για τον ίδιο λόγο τα μελετήματα έχουν καθένα διαφορετικό περιεχόμενο. Τα περισσότερα καλύπτουν τρόπον τινά εξαντλητικώς το έργον ενός λογοτέχνου, άλλα πραγματεύονται λίγο γνωστές πτυχές του βίου και του έργου του, άλλο ασχολείται με μέρος μόνο του έργου του. Οι ιστορίες της νεοελληνικής και άλλων λογοτεχνιών πολλές φορές αγνοούν τους θεωρουμένους ως ελάσσονας ή τους ομαδοποιούν σε παραγράφους. Αυτοί όμως έχουν ουσιαστικό λόγον υπάρξεως και αναφοράς, διότι μέσω αυτών και της συγκρίσεως μπορούν να διακριθούν οι μείζονες· είναι ατελής μια ιστορία λογοτεχνίας χωρίς την ανάλογη συμπερίληψη και παρουσίαση των ελασσόνων. Τα μελετήματα αυτά μπορούν να έχουν κάποιαν αξία μόνον εφ' όσον δεν έχουν υπάρξει αρτιώτερα επί εκάστης λογοτεχνικής μορφής ή συγκεκριμένης πτυχής της.
Ο Κωνσταντίνος Βάσσης διετέλεσε μέλος της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας επί 35ετία, αλλά παραλλήλως ανέπτυξε μια συγγραφική δραστηριότητα με άξονα την λογοτεχνία, την γλώσσα και τις διεθνείς σχέσεις. Στην λογοτεχνίαν εξέδωσε ποίηση, διήγημα και δοκίμιο, στην γλώσσαν εξέδωσεν ένα βιβλίο περί την νεοελληνική γλώσσα, στις διεθνείς σχέσεις εδημοσίευσε μελετήματα περί σύγχρονα διπλωματικά θέματα.

Ανδρειωμένος Γιώργος
Ο Γιώργος Ανδρειωμένος, αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων του ίδιου Ιδρύματος.
Έχει διατελέσει Ερευνητικός Εταίρος του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και Επιστημονικός Συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ενώ έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς του στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και σε άλλα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Έχει λάβει σειρά υποτροφιών για την ολοκλήρωση των σπουδών του και την ενίσχυση ερευνών του και έχει διατελέσει, επί σειρά ετών, μέλος διαφόρων επιτροπών αξιολόγησης. Έχει εποπτεύσει οχτώ ολοκληρωμένες διδακτορικές διατριβές και έχει συντονίσει το επιστημονικό πρόγραμμα «Ηράκλειτος», στο πλαίσιο του οποίου εκπονήθηκαν οχτώ διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ υπήρξε αναπληρωτής πρύτανη για θέματα διοίκησης και προσωπικού και διευθυντής του Διακρατικού ΠΜΣ για την Ειδική Αγωγή (σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ιταλικού Πανεπιστημίου του Τορίνο).
Ακόμη, έχει διατελέσει διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ), είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΜΣ «Βυζαντινός Κόσμος» και προΐσταται του Εργαστηρίου Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πολλές επιστημονικές εργασίες του έχουν κυκλοφορήσει αυτοτελώς ή έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
(Πηγή: "Εκδόσεις Ι. Σιδέρης", 2022)