Κατερίνα Ισμαΐλοβα: Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ

Θεατρική διασκευή της νουβέλας του Νικολάι Λέσκοφ και του λιμπρέτου της όπερας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς από τη Μάρθα Φριντζήλα
Εκδότης:
Θέατρο του Νέου Κόσμου/ Νέα Σκηνή Τέχνης
Έτος:
2007
Σελίδες:
69
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κατερίνα Ισμαΐλοβα: Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ
Εκτός κυκλοφορίας
Κατερίνα Ισμαΐλοβα: Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ
Η "Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ" είναι ένα παραμύθι για ένα κορίτσι που έπληττε. Ένα παραμύθι βλάσφημο και προκλητικό για ένα κορίτσι που αναζητώντας την ευτυχία γίνεται θύμα ενός ισχυρού πάθους που την μετατρέπει σε θύτη και ξανά σε θύμα, μέχρις ότου την οδηγεί στην ταπείνωση και τον αφανισμό, ένα παραμύθι για την πορεία μιας γυναίκας από το πάθος στην εμμονή και από εκεί στο έγκλημα και την τιμωρία.

Ζώντας σε μια νωθρή πόλη, βυθισμένη στην παραίτηση και τη συμβατικότητα, σε μια κοινωνία που την παρακολουθεί, την κρίνει και την καταπιέζει, η Κατερίνα Ισμαΐλοβα αποφασίζει να μη χάσει τη ζωή που της προσφέρει ο έρωτας. Ένα κορίτσι είκοσι τεσσάρων ετών γίνεται γυναίκα, επενδύει τα πάντα στον εραστή της, που τη βγάζει από την ανία μιας πληκτικής καθημερινότητας, παίρνει στα χέρια τη ζωή της κι αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση όποιον την τη στερεί.

Η καταπιεστική σκιά της αιώνιας τιμωρίας δε φαίνεται να τη σκιάζει: ο πεθερός κι ο άντρας της πεθαίνουν με την επιθυμία της εξομολόγησης που τους στερεί, το νέο αγόρι διαβάζει τους βίους των αγίων κι η Κατερίνα προετοιμάζει τον πνιγμό του. Στον μεσημεριανό της ύπνο μόνο, πρόσκαιρα βγαίνουν οι ενοχές σαν εφιάλτες, που γρήγορα όμως πνίγονται στα φιλιά του αγαπημένου της. [...] Προτιμά να κάνει έρωτα κι ο έρωτάς της, που την τυφλώνει και την οδηγεί στην καταστροφή, ξορκίζει κι εξαγνίζει τις πράξεις της.

Η Κατερίνα σκοτώνει παραμένοντας αγνή κι αυτοκτονεί ψελλίζοντας προσευχές. [...]

(από το κείμενο της σκηνοθέτιδας, Μάρθας Φριντζήλα: "Μια ανάγνωση")
Τίτλος βιβλίου:Κατερίνα Ισμαΐλοβα: Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ
Υπότιτλος βιβλίου:Θεατρική διασκευή της νουβέλας του Νικολάι Λέσκοφ και του λιμπρέτου της όπερας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς από τη Μάρθα Φριντζήλα
Τίτλος πρωτότυπου:Леди Макбет Мценского уезда: Ledi Makbet Mtsenskogo Uyezda
Εκδότης:Θέατρο του Νέου Κόσμου/ Νέα Σκηνή Τέχνης
Συντελεστές βιβλίου:Lescov, Nikolai Semenovich, 1831-1895 (Συγγραφέας)
Schostakovitch, Dmitri (Συγγραφέας)
Γεωργίου, Κίκα (Μεταφραστής)
Φριντζήλα, Μάρθα (Μεταφραστής)
Εμιρζάς, Ορφέας (Φωτογράφος)
Σωτηριάδου, Κοραλία (Επιμελητής)
Φριντζήλα, Μάρθα (Διασκευαστής)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Χειμερινή Περίοδος 2007 - 2008
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2007
Σημείωση:Βιβλίο-πρόγραμμα της παράστασης που ανέβηκε στις 12 Οκτωβρίου 2007 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα. Περιέχει το πλήρες κείμενο του έργου, πρόλογο της σκηνοθέτιδας, βιογραφικά σημειώματα των Ν. Λέσκοφ και Ντ. Σοστακόβιτς και απόσπασμα κριτικής για το έργο.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία > Θέατρο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες