Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών

Εκδότης:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος:
2017
ISBN:
9789605244941
Σελίδες:
204
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών
Τιμή εκδότη:€15,00
Η τιμή μας: €13,50
στο καλάθι
Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών
Η "Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών" (1785), το πρώτο από τα τρία κύρια ηθικά έργα του Καντ, παρουσιάζει προγραμματικά τις κυριότερες έννοιες, θέσεις και αρχές της ηθικής φιλοσοφίας του. Θα ακολουθήσουν η "Κριτική του πρακτικού Λόγου", η οποία παρέχει τη συστηματική θεμελίωση της ηθικής, και η "Μεταφυσική των ηθών", η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή της επί της φιλοσοφίας του δικαίου και του ειδικού μέρους της ηθικής.

Ο Καντ αναπτύσσει στο βιβλίο αυτό μια εντελώς πρωτοποριακή ηθική φιλοσοφία, η οποία δεν αποβλέπει στην ατομική εγωιστική ευτυχία, αλλά στο να γίνει ο άνθρωπος ενεργητικά άξιος της ευδαιμονίας και της ανθρώπινης φύσης. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ηθικής αυτής είναι ότι: στηρίζεται στον ορθό Λόγο και δεν ασχολείται με το τι κάνουν πράγματι οι άνθρωποι, αλλά με το ηθικά εύλογο και τις αληθινές αξίες, ανεξάρτητα από την κυρίαρχη, συμβατική, εθιμική ή κατεστημένη ηθική· εισάγει μια απολύτως νέα έννοια της ελευθερίας ως ανεξαρτησίας από την φυσική και κάθε άλλη αναγκαιότητα (συμπεριλαμβανομένης ιδίως της κοινωνικής και ψυχικής), ως αυτονομίας και ως αυτενέργειας. Συνάμα, δεν παραβλέπει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους, δηλαδή σε πεπερασμένα, ατελή, εύθραυστα (και απλώς δυνάμει έλλογα) όντα που εξαρτώνται από πλήθος αναγκών.

Η "Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών" αναγνωρίζεται καθολικά -από κοινού, λ.χ., με τα "Ηθικά Νικομάχεια" του Αριστοτέλη- ως ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά και θεμελιακά έργα της ηθικής φιλοσοφίας. Σε σύγκριση με τα άλλα δύο έργα της καντιανής ηθικής τριλογίας, η Θεμελίωση είναι γραμμένη σε ένα ύφος πολύ πιο γλαφυρό, ζωντανό και κατανοητό, πράγμα που την καθιστά την καλύτερη εισαγωγή στο έργο του Καντ.
Τίτλος βιβλίου:Θεμελίωση της μεταφυσικής των ηθών
Τίτλος πρωτότυπου:Grundlegung zur Metaphysik der Sitten
Εκδότης:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Συντελεστές βιβλίου:Kant, Immanuel, 1724-1804 (Συγγραφέας)
Ανδρουλιδάκης, Κώστας, καθηγητής φιλοσοφίας (Μεταφραστής)
ISBN:9789605244941
Σειρά εκδότη:Φιλοσοφία
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2017
Σημείωση:Επίμετρο, σχόλια: Κώστας Ανδρουλιδάκης.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες