Γράμματα σε μια γυναίκα

Εκδότης:
Εκάτη
Έτος:
2016
ISBN:
9789604082025
Σελίδες:
22
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γράμματα σε μια γυναίκα
Τιμή εκδότη:€6,36
Η τιμή μας: €5,72
Γράμματα σε μια γυναίκα
"Τα "Γράμματα σε μια γυναίκα" [...] προεκτείνουν και εμβαθύνουν το θέμα του χω-ρισμού που δεν οφείλεται σε κανένα αδιαμεσολάβητο γεγονός όπως ο θάνατος [...] Ο χωρισμός εδώ, εξίσου αμετάκλητος, παραμένει εσωτερικός, εξελίσσεται στη συνεί-δηση του αφηγητή, ο οποίος μεταφέρει, σχολιάζει και αναπτύσσει τα λόγια της γυναίκας [...].

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα γράμματα λιγότερο από σκέψεις του αφηγητή είναι η αντανάκλαση στη σκέψη του της σειράς των μονολόγων που ξετυλίγει μέσα της η γυναίκα που αποφάσισε να τον εγκαταλείψει.

Δεν έχουμε χρονικό του χωρισμού [...] μιας και είναι δεδομένος σχεδόν από την αρχή.

Αν κίνητρό της είναι η ελευθερία (ΙΙΙ), ο ποιητής συγκατανεύει, αν είναι η περη-φάνεια, εξίσταται (V). Σε καμιά περίπτωση ωστόσο δεν επιχειρεί καν να την πείσει να επιστρέψει. Αρχίζει κάποτε να αμφιβάλλει και για τα δικά του αισθήματα (VΙΙΙ). Κα-ταλήγει, και όχι για παρηγοριά, πως σχέση θα μείνει ,σε μέλλον άμεσα επικείμενο, σε χώρα ονειρεμένη που του είναι απόλυτα προσιτή (εκεί "όπου ο λεπτότερος πόθος μου έχει σαφήνεια"), εκεί όπου έπαψε πια να' ναι τυραννικός ο έρωτας και γίνεται δύναμη δημιουργίας: μάτια που δίνουν χρώμα στη "μέρα", λόγια που μπορούν να την πε-ριγράψουν, να της δώσουν "τα λαμπρά της όρια" […].

Είναι η πρόζα ενός ποιητή που ακριβώς λόγω της ελλειπτικότητας που καλλιέργησε στους στοίχους του αισθάνεται τώρα την ανάγκη να παρατείνει (κρατώντας) τη φωνή του. Ο ρυθμός φανερώνεται με τις επαναλήψεις, τις πυκνές παραθέσεις δίχως στίξη διαχωριστική, το ανισομερές των προτάσεων που δημιουργεί κάποτε λαχάνιασμα και συνεχώς εκπλήξεις."

"Γιώργος Σαραντάρης, ΄Εργα Ι", Τα δημοσιευμένα από 1933 έως 1942, εισαγωγή-επιμέλεια Σοφία Σκοπετέα, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2001, σελ.ξ'.
Τίτλος βιβλίου:Γράμματα σε μια γυναίκα
Εκδότης:Εκάτη
Συντελεστές βιβλίου:Σαραντάρης, Γιώργος, 1908-1941 (Συγγραφέας)
ISBN:9789604082025
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2016
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες