Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος 2012-2017
... Το δημόσιο χρέος είναι όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Όχι όμως πρόβλημα πρωτίστως οικονομικό, αλλά πολιτικό. Για την ακρίβεια νοοτροπιακό. Μετά το ξέσπασμα των επιπτώσεων της κρίσης, το 2010, επικράτησε σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας η αντίληψη ότι το ελληνικό ζήτημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εξωγενώς, με εύκολο και ανώδυνο τρόπο, με τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημοσίου χρέους, μονομερώς ή με διεθνή πολιτική συναίνεση που θα αποτυπωνόταν σε μια διεθνή διάσκεψη η οποία θα συνεκαλείτο για το σκοπό αυτό. Όταν φτάσαμε στο δεύτερο πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2011 που προέβλεπε δραστική επέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, επέμβαση με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των εταίρων της ευρωζώνης και οργανωμένη σε εθελοντική βάση ώστε να αποφευχθούν οι νομικές αμφισβητήσεις που ταλαιπώρησαν για δεκαετίες χώρες οι οποίες προέβησαν σε πολύ μικρότερη επέμβαση στο δημόσιο χρέος τους, τότε ο ελληνικός δημοσιονομικός εθνικολαϊκισμός αναπροσανατολίστηκε. Επιδόθηκε σε μια , επαγγελματικά οργανωμένη, επικοινωνιακή επιχείρηση αμφισβήτησης και απαξίωσης της μεγαλύτερης μείωσης δημοσίου χρέους που έχει συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Ενώ συνεπώς το δημόσιο χρέος από βάρος του παρελθόντος έχει τη δυνατότητα να καταστεί κλειδί του μέλλοντος για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση το χειρίζεται αδιέξοδα και ενοχικά, αιχμάλωτη πάντα του ανεύθυνου δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού της, παρά τη φαινομενική μεταστροφή της του Ιουλίου 2015. Οι εταίροι είναι προφανές πλέον ότι αξιοποιούν στο έπακρο την αιχμαλωσία αυτή της κυβέρνησης...
Πολίτης, Γιώργος
Ο Γιώργος Πολίτης γεννήθηκε το 1953 στην Κανδύλα Μαντίνειας του Νομού Αρκαδίας.
Είναι γεωπόνος, οινολόγος, απόφοιτος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Επίσης, τελείωσε το 1979 το Seneca College στην πόλη Τορόντο του Καναδά. Έχει ακολουθήσει μια πλούσια επαγγελματική διαδρομή τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Στο Υπουργείο Γεωργίας και σε διάφορους οργανισμούς του δημοσίου απασχολήθηκε σαν έκτακτος υπάλληλος από το 1981 εώς το 1983.
Από το 1983 - 1992 ήταν ο προϊστάμενος του εργοστασίου Καμπά Τρίπολης και τεχνικός υπεύθυνος αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.
Ως τεχνικός διευθυντής εργάστηκε σε εταιρείες προϊόντων θρέψης (Abaco S.A, κ.ά.) από το 1992 και εντεύθεν.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στα περιοδικά "Γεωργία και Ανάπτυξη", "Γεωργική Τεχνολογία", "Οινολογία", με θέματα πάνω στο αμπέλι και στο κρασί, καθώς και σε εξειδικευμένα θέματα θρέψης -λίπανσης των καλλιεργειών. Είναι συνδρομητής και συνεργάτης σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Με τα προγράμματα της ΕΟΚ (Leda και Petra), έχει δουλέψει και έχει εκπονήσει μελέτες με θέματα: εναλλακτικές καλλιέργειες στην περιοχή Αρκαδίας και "Έρευνα" σχετικά με το πρωτογενή τομέα της Θήβας, σε συνεργασία με το γραφείο μελετών "Prisma".
Τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Τρίπολης και έχει διδάξει ως καθηγητής σε Τεχνικά Λύκεια.
Η παραγωγική του δραστηριότητα συνεχίζεται από το 1993, χρονιά κατά την οποία άρχισε να ασχολείται με την ίδρυση και λειτουργία παραδοσιακού οινοποιείου στην Κανδύλα Μαντινείας για την παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών ανωτέρας ποιότητας και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Στο οινοποιείο παράγονται οι εκλεκτοί οίνοι: Μαντινεία Πολίτη (Οπαπ), Αρκαδικό Οροπέδιο (Τοπικός οίνος Αρκαδίας), Απία (Οπαπ Νεμέα), Barbarossa καθώς και τα ποικιλιακά Μοσχοφίλερο, Αγιωργήτικο και Cabernet Sauvignon.
Από το 1999 μέχρι σήμερα διδάσκει αμπελουργία και οινολογία στα Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου στο τμήμα αμπελουργίας - οινοτεχνίας.