Ανάμεσα στο ρομάντζο της επανάστασης και το στερέωμα της αντίδρασης

Εκδότης:
Επίκεντρο
Έτος:
2016
ISBN:
9789604586349
Σελίδες:
192
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ανάμεσα στο ρομάντζο της επανάστασης και το στερέωμα της αντίδρασης
Τιμή εκδότη:€13,00
Η τιμή μας: €11,70
στο καλάθι
Ανάμεσα στο ρομάντζο της επανάστασης και το στερέωμα της αντίδρασης
Τα δοκίμια του βιβλίου πραγματεύονται βασικές διαστάσεις της ορθολογικής και ανορθολογικής συμπεριφοράς, της φιλαλληλίας και της ιδιωφέλειας, των συναισθημάτων και της ψυχρής λογικής. Χάρη στο έργο σημαντικών, κλασικών και σύγχρονων, στοχαστών, όπως των Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέυναρντ Κέυνς, Άλμπερτ Χίρσμαν, Ντάνιελ Κάνεμαν, Γιόν Έλστερ, μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί πως αμφότεροι οι ισχυρισμοί ότι ο άνθρωπος είναι απολύτως ορθολογικό ον και ότι η συμπεριφορά του υπαγορεύεται αποκλειστικά από το ίδιον συμφέρον του είναι αβάσιμοι. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκού χαρακτήρα ζητήματα, αλλά για θέματα που αφορούν τους πάντες, καθώς εντέλει έχουν να κάνουν με την ίδια την ανθρώπινη φύση και την αυτογνωσία μας, δεδομένου ότι αφορούν τόσο την οικονομική, κοινωνική και ηθική συμπεριφορά μας, όσο και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων στα κοινωνικά συστήματα.

Μείζον θέμα της εποχής αποτελούν οι διογκούμενες ανισότητες που ενισχύονται από τη μακροπρόθεσμα αναιμική οικονομική μεγέθυνση, όπως ανέδειξαν με το έργο τους πρόσφατα ο Τομά Πικετύ και o Ρόμπερτ Γκόρντον. Η μεγάλη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων δημιουργεί εξωφρενική συγκέντρωση εξουσίας με μεγάλους κινδύνους για την ίδια τη δημοκρατία.

Όσοι αρνούνται να εγκλωβιστούν είτε σε έναν πρωτόγονο συντηρητισμό, είτε σε λίαν ριζοσπαστικούς πειραματισμούς που κατά κανόνα έχουν οδυνηρές συνέπειες, μπορούν εξίσου παθιασμένα με τους επαναστάτες ή τους αντιδραστικούς να επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση των κοινωνιών εξισορροπώντας αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Τίτλος βιβλίου:Ανάμεσα στο ρομάντζο της επανάστασης και το στερέωμα της αντίδρασης
Εκδότης:Επίκεντρο
Συντελεστές βιβλίου:Αναγνωστόπουλος, Κώστας Π. (Συγγραφέας)
ISBN 10:
ISBN 13:
9604586343
9789604586349
Σειρά εκδότη:
Πρώτη έκδοση:Ιανουάριος 2016
Τόμος:
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες