Η συνάφεια φωτός και προσώπου στη χριστιανική ορθόδοξη εικονογραφία
H χριστιανική Ορθόδοξη εικονογραφία αποτελεί μία μεστή και υψηλής στάθμης θεολογική γλώσσα με κύριο άξονα την σύζευξι μορφής και φωτός, η οποία τελεσφορείται στο πρόσωπον.
Το πρόσωπον είναι η όψις του ανθρώπου, το τιμιώτερο μέρος του σώματός του, εκείνο που τον αποκαλύπτει, παράθυρο της ψυχής, διά του οποίου συντελείται η διαπροσωπική ενατένισις και κοινωνία.
Το έμφωτο πρόσωπον είναι ο τύπος της μέθεξης του κεκαθαρμένου ανθρώπου με τον Θεό. Ανακλά ως έσοπτρον διαυγές το άυλον υπερφυές φως Του, ενώ αλλοιούται θεοειδώς μορφολογικά, φωταγωγικά και οντολογικά. Αυτό το θεοειδές πρόσωπον, του οποίου αρχέτυπο είναι ο εσχατολογικός Χριστός, αποτυπώνει η χριστιανική Ορθόδοξη εικονογραφία.
Κακάρογλου Λεωνίδας
Ο Λεωνίδας Κακάρογλου γεννήθηκε στα Χανιά τον Ιούλιο του 1952. Ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και της εταιρείας STUDIO ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ. Το 1975, ως μέλος του Πολιτιστικού Γραφείου του Ε.Μ.Π. και στη συνέχεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Χανίων του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», οργανώνει προβολές και δημόσιες συζητήσεις. Λίγο αργότερα, ιδρύει τον Κινηματογραφικό Όμιλο Χανίων και οργανώνει προβολές στο φρούριο Φιρκά, στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Ωδείο Χανίων, το οποίο είχε πάνω από 30 χρόνια να χρησιμοποιηθεί ως κινηματογράφος. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» για περισσότερα από 20 χρόνια, όπου, μαζί με τις προβολές, οργάνωσε σεμινάρια κινηματογράφου, μουσικές παραστάσεις κ.λπ. Έχει παρουσιάσει και προβάλλει περισσότερες από χίλιες ταινίες, ενώ για πολλές έχει δημοσιεύσει κριτικά κείμενα. Είναι ο δημιουργός των εκδηλώσεων «Εβδομάδες Ελληνικού Κινηματογράφου», στο Ωδείο Χανίων και του φεστιβάλ «Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική επί Τόπου». Ήταν προσκεκλημένος ομιλητής για θέματα κινηματογράφου από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πάντειο, στην Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου, Κρήτης και στην Φιλοσοφική του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ενώ δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στο ΙΕΚ της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Συνεργάστηκε με το φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ». Έχει κάνει εκπομπές για τον κινηματογράφο στο ραδιόφωνο: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» στην ΕΡΑ ΧΑΝΙΩΝ (1986-1989) και «ΘΑΥΜΑΤΡΟΠΙΟ» στο ΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ (2002-2003).