Περί εξευρωπαϊσμού

(αυθαίρετες απόψεις)
Εκδότης:
Ροές
Έτος:
2013
ISBN:
9789602833964
Σελίδες:
135
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Περί εξευρωπαϊσμού
Τιμή εκδότη:€9,54
Η τιμή μας: €8,59
στο καλάθι
Περί εξευρωπαϊσμού
"Ο μόνος τρόπος να έχεις ζωντανή σχέση με τον άλλο είναι ο επιθετικός· μόνον όσοι προσπαθούν να υποτάξουν αλλήλους πνευματικά, είτε πρόκειται για άτομα, είτε για λαούς, φτάνουν σε μια πραγματική διαπίδυση, σε μια πνευματική αδελφοσύνη. Μόνον όταν προσπαθώ να εισαγάγω το πνεύμα μου στο πνεύμα του πλησίον μου εισδέχομαι στο δικό μου το πνεύμα του πλησίον μου.

Όχι, όχι· εδώ δεν πρόκειται καθόλου για ελεύθερη διακίνηση, για το "laissez faire, laissez passer"· το ζητούμενο δεν είναι να σηκώνουμε τους ώμους αντιμέτωποι με τις ιδέες των άλλων, πόσω μάλλον αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους, αλλά να προσπαθούμε να τους πληγώσουμε. Έτσι, και μόνον έτσι, θα πληγώσουν κι εκείνοι τα δικά μας και θα μας τα κρατούν σε εγρήγορση.

Η καταδίκη εκείνου που προσπαθεί να διαπλαστεί πάνω στο καλούπι του άλλου είναι ότι παύει να είναι ο εαυτός του και συνάμα δεν κατορθώνει να είναι ο άλλος τον οποίο έχει πρότυπο, κι έτσι δεν είναι κανένας."

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο (για την Ελλάδα τού σήμερα) δοκίμιο του 1906, στο οποίο ο σπουδαίος Ισπανός διανοητής εμφανίζεται να εκστρατεύει κατά των όσων, κατ' αυτόν, εκπροσωπεί η "Δυτική Ευρώπη". Ο Ουναμούνο ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί "άλλη μέθοδο από αυτήν του πάθους", αποστρέφεται την επιστημονική ορθότητα του καιρού του, είναι μεταφυσικός, μυστικιστής, μεσαιωνικός. Κι ωστόσο είναι ρεαλιστής και καίριος όταν στηλιτεύει τον "άγονο υβριδισμό" που νοθεύει χωρίς να εμπλουτίζει την εθνική ταυτότητα μιας χώρας."
Τίτλος βιβλίου:Περί εξευρωπαϊσμού
Υπότιτλος βιβλίου:(αυθαίρετες απόψεις)
Τίτλος πρωτότυπου:Sobre la europeización (arbitariedades)
Εκδότης:Ροές
Συντελεστές βιβλίου:Unamuno, Miguel de, 1864-1936 (Συγγραφέας)
Σαραφείδου, Δέσποινα (Μεταφραστής)
Βέλιος, Αλέξανδρος, 1953-2016 (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789602833964
Σειρά εκδότη:microMega
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2013
Σημείωση:Προλεγόμενα: Αλέξανδρος Βέλιος, Επίμετρο: Βίκτωρ Ιβάνοβιτς.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Φιλοσοφία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες