Παιδεία, τύπος και ιδεολογία στην καποδιστριακή περίοδο
Το εκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης Καποδίστρια (1828-1831) υπήρξε αναμφίβολα σημαντικό. Πώς όμως αντιμετωπίζεται από τα έντυπα μέσα της εποχής; Στο βιβλίο αυτό εφημερίδες φιλοκυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες εμπλέκονται αντιμέτωπες σε ένα ιδιότυπο διάλογο για την παιδεία, ο οποίος αντανακλά ιδέες και τάσεις της περιόδου κατά την οποία θεμελιώθηκε το ελληνικό κράτος. Ελευθερία, έθνος, ισότητα ευκαιριών, πίστη στην ιδέα της προόδου, είναι ορισμένες αξίες που παρελαύνουν στις σελίδες του τύπου. Η παιδεία των νέων αναδεικνύεται ως εξίσου βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αντιπολίτευση και ταυτίζεται με την ελπίδα για το μέλλον του ελληνισμού.
Περιέχονται τα κεφάλαια:
- Εισαγωγή
Μέρος Α'. Από τους οραματισμούς και τις τάσεις πριν από την ίδρυση του κράτους στη διαμόρφωση της κρατικής εκπαιδευτικής ιδεολογίας και πρακτικής
- Ιδεολογικό και ιστορικό υπόβαθρο: η κληρονομιά του Διαφωτισμού και της Επανάστασης
- Οι συνιστώσες της εκπαίδευσης κατά την καποδιστριακή περίοδο
Μέρος Β'. Εκπαιδευτικά ζητήματα στον τύπο (1830-1831)
- Η "Αιγιναία" και η "Αθηνά", δύο κυβερνοκεντρικά εκπαιδευτικά έντυπα
- "Ηώς" και "Απόλλων", εκπαίδευση και αντιπολίτευση
- Γενικά συμπεράσματα
- Πηγές και βιβλιογραφία

Λαμπρέλλη, Λίλη
Με ρίζες στη Μυτιλήνη και στη Μικρασία, γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και μουσική στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Μετανάστρια κατ' εξακολούθηση, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και στη συνέχεια ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες. Έχει γράψει επτά μικρά βιβλία για παιδιά κι ένα για μεγάλους. Από το Μάρτιο του 1998 ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών προφορικής παράδοσης. Μυήθηκε στα παραμύθια από την ανθρωπολόγο Nicole Belmont και πολλούς παραμυθάδες: τον Αφρικανό Maurice Boycasse, τον Άραβα Hamadi, τον Βέλγο Stephane van Hoecke, τον Γάλλο Michel Hindenoch κι άλλους κι άλλους. Όμως δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud και ανήκει στην ομάδα του. Είναι ιδρυτικό μέλος της βελγικής ε αφηγητών "Passeurs d' Histoires", και μέλος του "Μaison du Conte de Bruxelles".
Από τις μικρές ιστορίες που έγραψε, το "Κρυμμένο νερό", με ζωγραφιές της Φωτεινής Στεφανίδη, πήρε το 2011 το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.