Ταξιδεύοντας με την τέχνη στον Άθωνα
Πολλά βιβλία έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει σχετικά με τον Άθωνα, το "Περιβόλι της Παναγίας". Ανέκαθεν το μέρος αυτό αποτελούσε πηγή έμπνευσης για διάφορους συγγραφείς ούτως ώστε να αποτυπώσουν στο χαρτί τις αναμνήσεις τους, τις εμπειρίες τους, να σκιαγραφήσουν μορφές που γνώρισαν, να περιγράψουν τον τόπο, τη ζωή των μοναχών, τα θαυμαστά πράγματα που είδαν και άκουσαv.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, αναφέρεται σε μια πτυχή του Αγιωνύμου Όρους, την τέχνη. Η τέχνη σε όλες της τις μορφές βρίσκεται σε αφθονία στη Χερσόνησο του Άθωνα. Στο διάβα των χιλίων τόσων χρόνων ζωής του, ξετυλίγεται ένα κουβάρι περνώντας από τη μία φάση της ιστορίας στην άλλη και έως σήμερα βλέπουμε όλες οι μορφές αυτές της τέχνης να βρίσκονται αρμονικά δεμένες και να δίνουν ένα τέλειο σύνολο.
Ο αγιογράφος - συγγραφέας Κων/νος Ξενόπουλος μέσα απο τα βιώματά του, ζώντας για αρκετά χρόνια στο 'Αγιον Όρος, με το έμπειρο μάτι του καλλιτέχνη, δίνει μια άλλη οπτική στη ζωή και στα μνημεία που υπάρχουν στον Άθωνα.
Με πολύ μεράκι δημιούργησε όλο το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα δείτε διάσπαρτο στις σελίδες του βιβλίου. Είναι κόπος και μόχθος μιας ζωής και μας ανεβάζει μυστικά σε υπεργήινους τόπους.
(πρόλογος του εκδότη)

Κουγέας, Σωκράτης Β., 1877 - 1966
Ο Σωκράτης Β. Κουγέας (Δολοί Έξω Μάνης 1877 - Αθήνα 1966) υπήρξε ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Έκανε σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το 1910 έγινε γραμματέας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Υπηρέτησε σε σχολεία σαν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση ως το 1918, οπότε διορίστηκε καθηγητής της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, θέση που κράτησε ως το 1947. Από το 1929 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Με τον Κ. Άμαντο ήταν συνεκδότης του έγκριτου ιστορικοφιλολογικού περιοδικού "Ελληνικά" (1928 - 1939). Τα επιστημονικά δημοσιεύματα του Κουγέα αναφέρονται κυρίως στην επιγραφική, στην παλαιογραφία, στην ιστορία της Μάνης και στη νεοελληνική ιστορία και φιλολογία.