Ο ελληνιστικός κόσμος

Από την αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση
Εκδότης:
Περισκόπιο
Έτος:
2009
ISBN:
9789609408431
Σελίδες:
108
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο ελληνιστικός κόσμος
Τιμή εκδότη:€8,90
Η τιμή μας: €8,01
στο καλάθι
Ο ελληνιστικός κόσμος
Ο Ελληνιστικός κόσμος, που προέκυψε από τη ραγδαία επέκταση του κράτους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη εδαφική εξάπλωση του Ελληνισμού κατά τη μακραίωνη ιστορία του. Στο απόγειο της Ελληνιστικής Περιόδου, τα όρια του ελληνισμού ορίζονταν στα δυτικά από την αποικία Ακρα Λευκή στην Ισπανία, στα βόρεια από την Τάναϊ (στη Ρωσία) και την Εσχάτη Αλεξάνδρεια (στο Ουζμπεκιστάν), στα ανατολικά από την ινδική μεγαλούπολη Μαδούρα, και στα νότια από την Αρσινόη στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής. Σε διάστημα όμως μόλις δύο αιώνων, τα κράτη που συναποτελούσαν το μωσαϊκό αυτού του σφριγηλού κόσμου είχαν περιέλθει, σχεδόν στο σύνολό τους, υπό την εξουσία της Ρώμης.

Το νέο βιβλίο της σειράς "Παγκόσμια Ιστορία" παρουσιάζει το πανόραμα της μετεωρικής πορείας των ελληνιστικών κρατών. Οι Διάδοχοι του Αλεξάνδρου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Αντίγονος, ο Πτολεμαίος, ο Σέλευκος και ο Ευμένης, οδήγησαν το κράτος του στη διάσπαση με μια σειρά εξοντωτικών πολέμων. Η περίπλοκη πολιτειακή κατάσταση που διαμορφώθηκε, περιελάμβανε «αυτοκρατορίες» όπως η σελευκιδική και η πτολεμαϊκή, ισχυρά βασίλεια όπως του Αντίγονου, της Περγάμου, της Σικελίας και της Βακτρίας και Ινδίας, Συμπολιτείες όπως η Αχαϊκή και η Αιτωλική, και σφριγηλές πόλεις-κράτη όπως η Ρόδος και η Μασσαλία. Προσωπικότητες του διαμετρήματος του Πύρρου, του Αντίοχου Γ', του Μένανδρου, του Αγαθοκλή, του Φιλίππου Ε' και της Κλεοπάτρας, οδήγησαν τον ελληνιστικό κόσμο στην ακμή του, πριν την τελική πτώση του στην εξουσία της Ρώμης.

Ο συγγραφέας, συστηματικός ερευνητής της Ελληνιστικής Περιόδου, παρουσιάζει τα πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα, τα φαινόμενα και τα χαρακτηριστικά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία, όπως τα ελληνικά κράτη της Βακτρίας, της Ινδίας και της Απώτατης Δύσης (Μασσαλία). Στις περιοχές αυτές, οι Ελληνες βίωσαν μερικές από τις συναρπαστικότερες και λιγότερο γνωστές "περιπέτειες" της ιστορικής πορείας τους, τις οποίες ο συγγραφέας παρουσιάζει μαζί με πλήθος άγνωστων στοιχείων. Το επιμελημένο κείμενο συνοδεύεται από πολλές εικόνες και λεπτομερείς χάρτες.
Τίτλος βιβλίου:Ο ελληνιστικός κόσμος
Υπότιτλος βιβλίου:Από την αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση
Εκδότης:Περισκόπιο
Συντελεστές βιβλίου:Δεληγιάννης, Περικλής Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789609408431
Σειρά εκδότη:Παγκόσμια Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης: 2009
Σημείωση:Έκδοση του περιοδικού "Ιστορικά Θέματα"
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική > Στρατός και Άμυνα
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Αρχαία Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες