Η θεωρία του Piaget και παιδαγωγικές εφαρμογές στην προσχολική εκπαίδευση

Εκδότης:
Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος:
2012
ISBN:
9789600226867
Σελίδες:
204
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η θεωρία του Piaget και παιδαγωγικές εφαρμογές στην προσχολική εκπαίδευση
Τιμή εκδότη:€13,78
Η τιμή μας: €12,40
στο καλάθι
Η θεωρία του Piaget και παιδαγωγικές εφαρμογές στην προσχολική εκπαίδευση
Η γενετική προσέγγιση του Jean Piaget στη διανοητική ανάπτυξη είναι μια από τις καήύτερα δομημένες και ισχυρές θεωρίες στη σύγχρονη ψυχολογία. Βασικό μέλημα του ελβετού ψυχολόγου και των συνεργατών του, στη Γενεύη, ήταν ο προσδιορισμός των διαδικασιών οι οποίες διέπουν τις ποιοτικές σφαγές της σκέψης που συντελούνται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού.

Ο Piaget τόνισε ότι η επιστήμη της εκπαιδευτικής πράξης δεν μπορεί να παραχθεί από βασικές έρευνες για τη φύση και την ανάπτυξη του παιδιού· υποστήριζε πως πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση διότι, χωρίς μια σχετική επεξηγηματική θεωρία, είναι αδύνατον να καθοριστούν συγκεκριμένοι άμεσοι στόχοι που να αποβλέπουν στην επίτευξη γενικότερων μακροπρόθεσμων επιδιώξεων.

Στο Βιβλίο αυτό παρατίθενται προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης που εδράζονται στην επιστημονική και γενετική-εξελικτική θεωρία του Jean Piaget, η οποία παρέχει αφετηρία για την υιοθέτηση διδακτικών πρωτοβουλιών που στηρίζονται στις ενεργητικές αρχές μάθησης, στις πηγές των διαφόρων μορφών γνώσης και στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης. Ως αντιπροσωπευτικά μιας σημαντικής κατηγορίας, παρουσιάζονται τα πρότυπα προγράμματα των Kami & De Vries και των Copple, Sigel & Saunders τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πειραματικές μελέτες και εφαρμόζονται -με παραλογές και προσαρμογές- σε πολλά νηπιαγωγεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εφαρμοσμένη παιδαγωγική πράξη στα προγράμματα που περιλαμβάνει η μελέτη είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης της ψυχολογικής θεωρίας και της πειραματικής παιδαγωγικής. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μεταφέρει τη θεωρητική γνώση στην πειραματική πρακτική και καθορίζει το πλαίσιο των θεωρητικών προγραμματισμών.
Τίτλος βιβλίου:Η θεωρία του Piaget και παιδαγωγικές εφαρμογές στην προσχολική εκπαίδευση
Εκδότης:Εκδόσεις Παπαζήση
Συντελεστές βιβλίου:Κουτσουβάνου, Ευγενία (Συγγραφέας)
ISBN:9789600226867
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2012
Σημείωση:Επανέκδοση: "Οδυσσέας", 1994.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες