Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας
Στην τεχνoλoγική επoχή μας νομίζουμε πως η επιστήμη μπορεί να λύσει όλα τα μυστήρια. Ωστόσο η επιστήμη δεν είναι n μoναδική οδός προς τη γνώση. Ειδικά στον τομέα της κατανόησης του εγκεφάλου, η τέχνη τα κατάφερε πρώτη.
Παίρνοντας ως παραδείγματα ένα ζωγράφο, έναν πoιητή, ένα σεφ, ένα συνθέτη και μερικούς συγγραφείς, ο Λέρερ δείχνει πώς ο καθένας από αυτούς ανακάλυψε μια ουσιαστική αλήθεια για το νου, την οποία η επιστήμη μόλις τώρα ξαναανακαλύπτει. Μαθαίνουμε πώς ο Προυστ αποκάλυψε πρώτος την αναξιοπιστία της μνήμης πώς η Τζορτζ Έλιοτ ανακάλυψε την πλαστικότητα του εγκεφάλου πώς ο Γάλλος σεφ Εσχοφέρ εντόπισε την πέμπτη γεύση το (ουμάμι). Πώς ο Σεζάν επεξεργάστηκε τις άγνωστες πτυχές της όρασης και πώς n Γερτρούδη Στάιν διερεύνησε τη βαθύτερη δoμή της γλώσσας μισόν αιώνα πριν από τις έρευνες του Νόαμ Τσόμσκι και των άλλων γλωσσολόγων.
Με ένα ευφυέστατο μείγμα βιογραφίας, κριτικής και εκλαΐκευσης της επιστήμης "Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας" καλεί τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες να ακούσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, και να χαράξουν μια νέα πορεία ανακάλυψης της αλήθειας, και της ομορφιάς, του κόσμου και του νου.
Τίτλος βιβλίου: | Ο Προυστ ήταν νευροεπιστήμονας |
---|
Τίτλος πρωτότυπου: | Proust was a Neuroscientist |
---|
Εκδότης: | Αβγό |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Lehrer, Jonah (Συγγραφέας) Δήμας, Γιάννης, μεταφραστής (Μεταφραστής)
|
ISBN: | 9789604105342 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Οκτώβριος 2008 | Διαστάσεις: | 23x15 |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Θετικές Υγεία - Διατροφή > Ιατρική Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες |

Higgins, Jack
Ο Τζακ Χίγκινς έζησε στο Μπέλφαστ μέχρι τα δώδεκά του χρόνια. Στα δεκαπέντε του εγκατέλειψε το σχολείο, κατετάγη στην Έφιππη Βασιλική Φρουρά και υπηρέτησε για δύο χρόνια στα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Στη συνέχεια έκανε διάφορα παράταιρα επαγγέλματα, από εργάτης σε τσίρκο και οδηγός φορτηγού μέχρι υπάλληλος γραφείου, και αργότερα, αφότου σπούδασε κοινωνιολογία και κοινωνική ψυχολογία, καθηγητής και πανεπιστημιακός λέκτορας. Το 1995 έγινε επίτιμος διδάκτορας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λιντς. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, πεπειραμένος αυτοδύτης και δεινός σκοπευτής. Ζει στο νησί Τζέρσι της Μάγχης.