Το "Τενόρε της ψαλιμουδίας"

Το μουσικό χειρόγραφο αρ. 31 της Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας
Εκδότης:
Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας Κέρκυρας
Έτος:
2011
ISBN:
9789609974509
Σελίδες:
118
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το Τενόρε της ψαλιμουδίας
Τιμή εκδότη:€18,02
Η τιμή μας: €16,22
στο καλάθι
Το "Τενόρε της ψαλιμουδίας"
Το μουσικό χειρόγραφο αρ. 31 του κερκυραϊκού μοναστηριού της Πλατυτέρας περιέχει ελληνικούς και λατινικούς ύμνους καθώς και ευαγγελικά κείμενα που αναφέρονται στο Θείο Πάθος. Όλα τα κείμενα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, αφού ακόμα και για τους λατινικούς ύμνους έχει χρησιμοποιηθεί το ελληνικό αλφάβητο.
Τα μουσικά κομμάτια του χειρογράφου προορίζονταν για τετράφωνη χορωδία, της οποίας οι φωνές δηλώνονται ως "μπάσο, τενόρε, άλτο, σοβράνο". Στο χειρόγραφο καταγράφεται το μέλος της μίας φωνής, του "τενόρε". Επιπλέον, στην αρχή του χειρογράφου δίνεται η τονική βάση για την εναρμόνιση των άλλων τριών φωνών για το σύνολο των ύμνων.
Το χειρόγραφο έχει γραφεί από έλληνα στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Στις αρχές του 18ου αιώνα ανήκε στον κερκυραίο ψάλτη Ιωάννη Μαρκέτη και αργότερα στον δάσκαλο της μουσικής ιερέα Θεόδωρο Κιγάλα.
Το χειρόγραφο προοριζόταν για τελετή η οποία τελούνταν σε περιβάλλον μικτό, τόσο από γλωσσικής όσο και από θρησκευτικής πλευράς. Επικρατέστερη φαίνεται η υπόθεση για την κρητική προέλευση του χειρογράφου.
Το χειρόγραφο της Πλατυτέρας φαίνεται ότι είναι το μοναδικό σήμερα σωζόμενο μουσικό χειρόγραφο που περιλαμβάνει ύμνους και των δύο Εκκλησιών, γραμμένους με τη βυζαντινή σημειογραφία και προορισμένους για πολυφωνική εκτέλεση. Επιπλέον είναι ίσως το μοναδικό τεκμήριο του 17ου αιώνα για τη χρησιμοποίηση του ελληνικού αλφαβήτου στη μεταγραφή λατινικών κειμένων.
Τίτλος βιβλίου:Το "Τενόρε της ψαλιμουδίας"
Υπότιτλος βιβλίου:Το μουσικό χειρόγραφο αρ. 31 της Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας
Εκδότης:Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας Κέρκυρας
Συντελεστές βιβλίου:Καρύδης, Σπύρος Χ. (Συγγραφέας)
Τζιβάρα, Παναγιώτα (Συγγραφέας)
ISBN:9789609974509
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2011
Κατηγορίες:Ιστορία
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Μουσική - Τραγούδι
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Θρησκεία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες